16 juni 2017

Ugur Üngör adviseert Tweede Kamer over erkenning genocide

Armenian civilians are marched to a nearby prison in Mezireh by armed Ottoman soldiers. Kharpert, Ottoman Empire, April 1915. - Wikimedia Commons
Begeleid door Turkse soldaten marcheren Armeniërs naar een gevangenis bij Mezireh. Kharpert, Armenië, Ottomaanse Rijk (april 1915). Bron: Wikimedia Commons

Maandag 12 juni organiseerde de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over het gebruik van de term genocide door politici. Dr. Ugur Üngör (Politieke geschiedenis), gespecialiseerd in massageweld en genocide, was hierbij aanwezig als expert.

Het kabinet is doorgaans terughoudend in het gebruik van de term: zo weigert het om de volkerenmoord op Armeniërs in 1915 door de Turken te erkennen als genocide, en betitelt het de uitroeiing van christenen en Jezidi's in Syrië en Irak door terreurorganisatie Islamitische Staat evenmin als zodanig.

Dr. Ugur Ümit Üngör. Foto Jussi Puikkonen/KNAW
Dr. Ugur Üngör

Erkenning Armeense genocide

Üngör, die vorig jaar nog een boek publiceerde over genocide, adviseerde het kabinet echter de Armeense genocide wel als zodanig te erkennen: "Nederland geeft dan het signaal af dat ze aan de goede kant van de geschiedenis staat en niet ontwijkend reageert op dit soort gebeurtenissen. Deze volkerenmoord is een van de belangrijkste misdaden uit de moderne geschiedenis van het Midden-Oosten."

Dialoog tussen wetenschap en politiek

Ook benadrukte hij dat politici zich bewust moeten zijn van de restricties in het gebruik van de term genocide. Politici moeten om die reden inspanningen blijven leveren om zich te laten informeren door gespecialiseerde wetenschappers hierover. Het rondetafelgesprek is een goed voorbeeld hiervan: politici en wetenschappers voeren zo samen een vruchtbare dialoog waarbij politici zich kunnen laten informeren over de wetenschappelijke stand van zaken over een onderwerp, en wetenschappers kunnen beter begrijpen hoe politici in hun dagelijkse praktijk met het thema omgaan.