19 juni 2012

Uğur Ümit Üngör wint Heineken Young Scientists Award

Socioloog en historicus dr. Uğur Ümit Üngör (31) ontvangt de Heineken Young Scientists Award voor de Historische Wetenschap voor zijn historisch-sociologisch onderzoek naar massaal geweld, nationalisme en staatsvorming. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) bekendgemaakt.

Met zijn promotieonderzoek naar de vorming van de Turkse natiestaat in de periode 1913-1950, een politiek gevoelige kwestie, is Üngör al meerdere keren in de prijzen gevallen. De jury noemt hem een excellente en toegewijde wetenschapper die nu al een grote staat van dienst heeft en looft hem, onder andere, om de balans die hij weet te bewaren in het politiek lastige onderzoeksthema genocide. De socioloog en historicus beschikt over een indrukwekkende publicatielijst, waaronder drie monografieën, en heeft zich ontwikkeld tot een internationale autoriteit op het gebied van genocidestudies.

Üngör, behalve universitair docent aan de Universiteit Utrecht ook docent/onderzoeker aan het NIOD, schrijft bovendien satirische columns en essays over het kosmopolitische leven op en over de (politieke en culturele) grenzen.

Heineken Young Scientists Awards

De KNAW heeft vijf excellente jonge wetenschappers geselecteerd die op 27 september 2012 de Heineken Young Scientists Awards in ontvangst mogen nemen. Zij ontvangen elk 10.000 euro en een voor deze prijzen ontworpen kunstobject. De tweejaarlijkse prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt.