11 april 2018

Uitzonderlijk snel, flexibel en levensecht

uCrowds brengt wetenschappelijke state-of-the-art crowd-simulatiesoftware op de markt

Beeld uit een game waarvoor simulatiesoftware van uCrowds is gebruikt

Na tien jaar fundamenteel onderzoek en toepassingen in projecten, begint informatica-onderzoeker dr. Roland Geraerts van de Universiteit Utrecht met compagnon Eric de Wilde de start-up uCrowds. Met de unieke software van uCrowds kunnen organisaties de bewegingen van grote mensenmassa’s simuleren onder verschillende omstandigheden. De software is al gebruikt door onder meer Schiphol en voor de Start van de Tour de France in Utrecht. Ook game-ontwikkelaars zullen naar verwachting geïnteresseerd zijn, omdat de software uitzonderlijk snel en flexibel is en ‘levensecht’ simuleert. De Universiteit Utrecht en uCrowds tekenen op 13 april de licentie- en samenwerkingsoverkomst, waarmee dit bedrijf echt van start kan gaan.

“Zowel de snelheid van de simulaties, als de nauwkeurigheid en de mogelijkheid om dynamische aanpassingen te doen, zijn uniek voor dit soort software”, licht Geraerts toe. “Onze kracht is en blijft bovendien de combinatie met wetenschappelijk onderzoek. De software is niet alleen state-of-the-art, maar zal zich ook steeds zal blijven ontwikkelen.”

65.000 voetgangers

Met de software van uCrowds kunnen op een pc de bewegingen van 65.000 voetgangers of game-karakters realtime worden gesimuleerd. Bovendien reageren ze realtime op een verandering in de omgeving, zoals een blokkade van een looproute. Die snelle simulaties maken het mogelijk veel verschillende scenario’s te onderzoeken, bijvoorbeeld het effect van het (ver)plaatsen van dranghekken, toiletten of tribunes voor een evenement.

Digitale kopie van een hele stad

Impression of the holographic projection of the city on a table
Impressie van de toekomstige holografische projectie op een tafel. Helemaal rechts Roland Geraerts

In de toekomstvisie van Geraerts en De Wilde wordt het met de software van uCrowds mogelijk een digitale kopie van een hele stad te simuleren, met voetgangers en verkeer. Zo kunnen de effecten van aanpassingen in hun samenhang inzichtelijk gemaakt worden. De gemeente Utrecht is in samenwerking met uCrowds en advies- en ingenieursbureau Movares een project met dit doel gestart. Geraerts wil de simulaties uiteindelijk nog inzichtelijker maken door een holografische projectie van de stad op een tafel. “Dan kun je dus met verschillende betrokkenen om de tafel staan, er interactie mee hebben en echt in 3D zien wat er gebeurt."

Slimmer dan game-software

De software is ook voor game-ontwikkelaars interessant, omdat zelfs de meest geavanceerde computergames minder slim simuleren. Recent ontwikkelde een team studenten van de Universiteit Utrecht met de software van uCrowds een plug-in om mensenmassa’s te simuleren in het populaire game development platform Unity3D.

Tien jaar wetenschappelijk onderzoek

De Utrechtse crowd-simulatiesoftware is dan ook gebaseerd op tien jaar fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, waarvan Geraerts in het bijzonder het promotieonderzoek van zijn promovendi Wouter van Toll en Arne Hillebrand wil noemen. “Het mooie is dat nu tegelijkertijd met de start van uCrowds een wetenschappelijke publicatie van 34 pagina’s van ons verschijnt waarin de fundamentele basis van dit onderzoek beschreven wordt.”

Uitkomsten realistischer

Het wetenschappelijke onderzoek heeft bijvoorbeeld geleid tot een zeer slimme opbouw van het rekenwerk, waarbij stapsgewijs verder wordt ingezoomd. Daardoor hoeft bij iedere aanpassing in de omgeving alleen het lokale effect berekend te worden. Hierdoor is het mogelijk ook grote omgevingen in 3D snel te simuleren. De simulaties zijn ook realistischer, omdat loopvlakken in plaats van looplijnen worden gebruikt. Bij looplijnen is het lastig om botsingen te voorkomen en kan sociaal gedrag, zoals in een groepje bij elkaar blijven lopen, niet goed gesimuleerd worden. Bij vlakken kan dat wel.

Het uCrowds team
Het uCrowds team, met linksachter Roland Geraerts, daarnaast Eric de Wilde en vooraan Yiran Zhao

De startbijeenkomst waarin de samenwerkings- en licentieovereenkomst wordt ondertekend, vindt plaats op vrijdag 13 april van 15.00 tot 16.00 uur bij UtrechtInc, Padualaan 8, Utrecht Science Park.

Links naar meer informatie

Eerdere nieuwsberichten:

Contact

Monica van der Garde, persvoorlichter faculteit Bètawetenschappen, m.vandergarde@uu.nl, 06 13 66 14 38.