24 september 2018

Bas van Bavel over koopkrachtcijfers bij Radio BNR

Twijfels over stijging koopkracht

© iStockphoto.com

Op dinsdag 18 september was prof. dr. Bas van Bavel (Economische en Sociale Geschiedenis) te gast bij Radio BNR om naar aanleiding van Prinsjesdag vragen te beantwoorden en licht te werpen op ontwikkelingen in de koopkracht. 

'Volgens het kabinet zien de koopkrachtplaatjes er geweldig uit, gemiddeld gaan we er 1,5 procent op vooruit komend jaar. Toch denkt driekwart van de Nederlanders dat ze er het komend jaar niet op vooruit gaan, blijkt uit het Prinsjesdagonderzoek van EenVandaag. Wat zegt die koopkracht nu echt over hoe het met ons gaat?' Die vraag staat centraal in het programma Ask Me Anything van Radio BNR. 

koopkrachtcijfer is een construct 

Het koopkrachtcijfer is van veel afhankelijk en wordt berekend op basis van o.a. ontwikkeling van lonen, uitkeringen, plannen van regering, belastingen en premies voor ziektekosten. Het is een construct, een samengesteld geheel en kan er daarom na een maand heel anders uitzien. Vorig jaar is men er ondanks de economische groei nauwelijks op vooruit gegaan en dat zorgt ervoor dat mensen minder vertrouwen hebben in een stijgende koopkracht, ondanks de positieve cijfers. Economische groei vertaalt zich niet meer automatisch naar een grotere koopkracht. Dat roept vragen op als 'hoe functioneert onze economische groei?' en 'hoe kan die groei mensen ten goede komen?'. Bas van Bavel geeft samen met Nico Klene antwoord op deze vragen. 

Bas van Bavel

Prof. dr. Bas van Bavel. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Bas van Bavel. Foto: Ed van Rijswijk

Bas van Bavel is historicus en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.