Twee UU-onderzoeken gehonoreerd binnen NWO Open Competitie ENW-M
Twee onderzoekers van de faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht ontvangen een Open Competitie ENW-M-subsidie van NWO. Machteld Kamminga en Lisa Tran krijgen financiering voor hun fundamentele onderzoek binnen de natuur- en wiskunde. De M-subsidie is bedoeld voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en wetenschappelijke urgentie. In deze ronde heeft NWO in totaal zeventien aanvragen gehonoreerd, variërend van nieuwe chemische reacties tot innovaties in medische technologie.
Meer informatie over de onderzoekers en projecten die een toekenning ontvangen:
Magnetisme en elektronische toestanden in vierkante kristalroosters
Machteld Kamminga richt zich in haar onderzoek op topologische halfmetalen, materialen met unieke elektronische eigenschappen die geschikt zijn voor snelle en energiezuinige computerelementen. In het bijzonder onderzoekt zij materialen waarin atomen een vierkant rooster vormen, omdat deze uitzonderlijke elektronische eigenschappen kunnen hebben.
Een uitdaging bij toepassingen van deze materialen is dat vaak sterke magneetvelden nodig zijn. Kamminga onderzoekt daarom materialen die zowel bijzondere elektronische eigenschappen als magnetische atomen bevatten. Door kristallen te synthetiseren, magnetische eigenschappen te meten en gebruik te maken van neutronenverstrooiing, wil zij de interactie tussen deze eigenschappen onderzoeken.
Kleurveranderende biosensoren op basis van vloeibare kristallen
Hoe kunnen biosensoren sneller, goedkoper en gevoeliger worden, zonder in te boeten op nauwkeurigheid? Lisa Tran en Siddharth Deshpande (WUR) werken aan een aanpak waarbij vloeibare kristallen worden ingezet. Deze materialen, bekend uit displaytechnologie, worden in dit project gebruikt om kleurveranderende emulsies te ontwikkelen die als biosensoren functioneren.
Met behulp van hoge-resolutie microscopie, spectroscopie en lab-on-a-chip-technologieën gaan de onderzoekers in kaart brengen hoe chirale vloeibare kristallen reageren op biomoleculen. Dit kan niet alleen leiden tot nieuwe, toegankelijke en kwantitatieve biosensoren, maar ook nieuwe inzichten opleveren over chirale organisatie in biologische systemen.
dr. L. (Lisa) Tran
E-mail: l.tran@uu.nl