Twee subsidies voor onderzoek naar eiwitstructuren

Albert Heck ontvangt subsidie van Innovatiefonds Chemie en STW

Albert Heck, hoogleraar Biomoleculaire Massaspectrometrie en Proteomics, ontvangt twee subsidies om verder onderzoek te doen naar de structuur van eiwitten.

Eiwitten, met alles er op en er aan

Eiwitten spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven, bijvoorbeeld in de voedingsindustrie (enzymen) en in de gezondheidszorg (antilichamen). Eiwitten zijn grote moleculen met zeer ingewikkelde structuren. Dat komt onder andere doordat er allerlei chemische groepen aan de eiwitten vast kunnen zitten. Heck ontvangt een subsidie van het Innovatiefonds Chemie om die complexe structuren te ontrafelen met behulp van nieuwe analytische methoden. Zo willen de onderzoekers uitvinden welke chemische groepen belangrijk zijn voor de functie van de eiwitten.

Albert Heck is leider van dit onderzoeksproject, dat in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum wordt uitgevoerd. De bedrijven DSM, FrieslandCampina en Roche nemen deel aan het project. Inbegrepen in de subsidie van 1,4 miljoen euro van het Innovatiefonds Chemie zit een financiele bijdrage van 30% van de betrokken bedrijven.

Heck en zijn collega’s gaan in dit project in detail kijken naar eiwitten die belangrijk zijn in de geneeskunde, maar ook in de voedselindustrie. “Het beter karakteriseren van die eiwitten is belangrijk,” aldus Heck, “omdat de modificaties op de eiwitten hun functie sterk beïnvloeden.”

Structuren van eiwitcomplexen meten

Heck kreeg tegelijk ook van STW goed nieuws: een subsidie van ongeveer 1 miljoen euro voor een project samen met Maastricht University. “In dit project,” vertelt Heck, “gaan we nieuwe apparatuur bouwen met geheel nieuwe eigenschappen om structuren van eiwitcomplexen te ontrafelen.” Het kennen van die structuren is belangrijk, omdat dit soort eiwitcomplexen bij heel veel biologische processen betrokken zijn. Macromoleculaire eiwitcomplexen, zoals virussen, hebben een grote invloed op onze gezondheid. Welke invloed dat is, wordt mede bepaald door hun driedimensionale vorm en moleculaire samenstelling. Met het apparaat dat in dit project ontwikkeld wordt, kunnen onderzoekers de vorm en samenstelling van eiwitten in kaart brengen.

Albert Heck heeft samen met vier andere onderzoekers de aanvraag voor het onderzoeksproject geschreven. Twee daarvan hebben ook een deelaanstelling aan het departement Scheikunde van de Universiteit Utrecht: Ron Heeren, tevens hoogleraar in Maastricht, en Alexander Makarov, tevens hoofd van de researchafdeling van ThermoFisher Scientific.

Gerelateerd nieuws