Twee nieuwe Senior Fellows, Centre for Academic Teaching and Learning
Per 1 september 2025 worden twee nieuwe Senior Fellows benoemd door het College van Bestuur: dr. Sigrid Merx (Geesteswetenschappen) en dr. Patrick Witte (Geowetenschappen).
Gedurende hun Senior Fellowship werken zij aan een faculteits- en/of universiteitsbreed project om het onderwijs te verbeteren, zetten zij zich in voor docentontwikkeling en verdiepen hun kennis op onderwijswetenschappelijk gebied. Hiermee dragen zij bij aan contextgebonden kennis van het hoger onderwijs. Na succesvolle afronding van het Senior Fellow Programma volgt een voordracht voor hoogleraarschap met accent op onderwijs. Hieronder volgt een korte introductie van de nieuwe Senior Fellows.

Dr. Sigrid Merx, Geesteswetenschappen
Als universitair hoofddocent en onderwijsdirecteur van het departement Media en Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht heeft Sigrid voortdurend blijk gegeven van innovatief leiderschap in onderwijstransformaties. Haar carrière weerspiegelt haar toewijding aan het bevorderen van interdisciplinaire en transdisciplinaire samenwerking, zoals blijkt uit haar succesvolle curriculumhervormingen. Sigrid's academische en professionele inspanningen zijn diep geworteld in de overtuiging dat onderwijs creativiteit en co-creatie moet omarmen. Haar expertise in creatieve methoden, aangescherpt door haar achtergrond in dramaturgie en haar uitgebreide ervaring in onderwijsinnovatieprojecten, rust haar op unieke wijze uit om deze visie te verwezenlijken. Haar leiderschapsstijl - gericht op inclusiviteit, gedeelde betekenisgeving en kritische zelfreflectie - verzekert het succes van gezamenlijke onderwijsinitiatieven.
Sigrid's voorgestelde Senior Fellow-project richt zich op het trainen van docenten in creatieve methoden om samenwerking in interdisciplinaire leeromgevingen te verbeteren. Dit initiatief sluit naadloos aan bij de strategische doelen van de universiteit om persoonlijke ontwikkeling en intellectuele groei onder studenten te bevorderen. De innovatieve onderwijsmethoden die onderzocht gaan worden, zijn misschien niet vanzelfsprekend voor studenten in alle disciplines, vandaar dat het belangrijk is om studenten vanaf het begin bij het project te betrekken.
Daarnaast is Sigrid van plan om docenten actief te betrekken bij het verzamelen van gegevens binnen hun eigen onderwijsomgeving. Deze aanpak levert niet alleen waardevol bewijs op, maar zorgt er ook voor dat haar project gebaseerd is op de echte onderwijscontext.
Terwijl we steeds meer van onze studenten vragen om inter- en transdisciplinair samen te werken, leren we hen niet hoe ze dit moeten doen. Creatieve methoden kunnen het soort persoonlijke en interpersoonlijke competenties bevorderen die nodig zijn voor zinvolle samenwerking. Ik kijk ernaar uit om docenten enthousiast te maken en te trainen in het inbedden van dergelijke methoden.

Dr. Patrick Witte, Geowetenschappen
Dr. Patrick Witte heeft een sterke passie voor onderwijs en een grote betrokkenheid bij de ontwikkeling van zijn studenten. Hij legt nadruk op het creëren van zinvolle leerervaringen die zijn afgestemd op de mogelijkheden en behoeften van studenten, waardoor hun academische en persoonlijke groei wordt gestimuleerd. Zijn potentieel voor toekomstige strategische impact werd aangetoond door zijn leiderschap in curriculumvernieuwing en onderwijsinnovatieprojecten. Als universitair hoofddocent Planologie en lid van het Onderwijs Management Team van zijn afdeling, speelt Patrick een centrale rol in het opnieuw vormgeven en innoveren van academische programma's binnen zijn vakgebied.
Naast zijn onderwijsinnovaties heeft Patrick een sterk onderzoeksprofiel, met belangrijke bijdragen aan de ruimtelijke ordening. Zijn publicaties, het verwerven van verschillende subsidies en het begeleiden van meerdere PhD-projecten tonen zijn academisch leiderschap aan en zijn vermogen om onderzoek te integreren in het onderwijs. Zijn betrokkenheid bij de Association of European Schools of Planning (AESOP), als lid van de Excellence in Education Board, benadrukt zijn toewijding aan internationale samenwerking en het delen van best practices in planningsonderwijs in een internationale context.
Patricks voorstel voor het Senior Fellow Programma is gericht op het verkennen van de balans en integratie tussen transdisciplinair leren en disciplinaire verankering. Hij erkent de toenemende nadruk op interdisciplinair onderwijs, dat weliswaar belangrijk is, maar het risico met zich meebrengt dat de diepgaande expertise die nodig is voor vakgebieden met een duidelijke professionele neerslag, zoals ruimtelijke ordening, wordt overschaduwd. Zijn visie is om ervoor te zorgen dat afgestudeerden goed zijn uitgerust met zowel een solide disciplinaire basis als de flexibiliteit om maatschappelijke uitdagingen gezamenlijk aan te pakken.
Voor mij gaat hoger onderwijs niet alleen over het verwerven van kennis. Mijn ambitie in het onderwijs is altijd om het academische en het persoonlijke te combineren om mijn studenten te helpen bij de transitie naar de volgende fase van hun carrière en leven.