Twee ‘living labs’ voor versterking economische veerkracht van vrouwen toegekend

Twee van de onderzoekshubs binnen het strategisch thema Instituties voor Open Samenlevingen zijn in de prijzen gevallen. Zowel de Gender and Diversity Hub als de Future of Work Hub mogen een living lab opzetten binnen de NWA-ronde ‘Economische veerkracht van vrouwen’.

De twee ‘living labs’ gaan aan de slag met economisch kwetsbare vrouwen om hun economische veerkracht te vergroten. Een living lab is een levensechte setting die geschikt gemaakt wordt voor het doen van onderzoek en experimenten. In een living lab wordt in co-creatie tussen onderzoekers, maatschappelijke partijen en de doelgroep zelf gezocht naar en geëxperimenteerd met duurzame, innovatieve oplossingen voor complexe problemen.

Veel moeders, maar niet vaders, gaan na de geboorte van het eerste kind minder werken.

Faciliteren van betrokken vaderschap

In het project ‘Samen veerkrachtig: Naar een gelijkere verdeling van arbeid en zorg via betrokken vaderschap’ werken Belle Derks, Mara Yerkes en Chantal Remery van de Gender & Diversity Hub samen met onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut, het Amsterdam MC en enkele maatschappelijke partners. Gezamenlijk richten zij zich op één van de belangrijkste kantelpunten in de ontwikkeling van de economische zelfstandigheid van (werkende) vrouwen: de komst van een eerste kind. Derks: “Veel moeders, maar niet vaders, gaan na de geboorte van het eerste kind minder werken. In dit living lab ontwikkelen we samen met ouders, verloskundigen en werkgevers interventies die betrokken vaderschap vanaf de zwangerschap faciliteren om de economische zelfstandigheid van vrouwen te vergroten.”

Arbeidsplaatsen creëren voor moeders met een uitkering.

Van uitkering naar werk helpen

In het project ‘Werken doe je niet alleen: Een systeemverandering om moeders met een uitkering naar werk te helpen’ worden systeeminterventies ontwikkeld om moeders met een uitkering naar duurzaam werk te begeleiden. Hiervoor werken Tanja van der Lippe, Eva Jaspers, Eva Knies en Thomas Martens van de Future of Work Hub samen met TNO, Atria, WOMEN Inc., Arbeidsmarktregio Midden-Brabant, Gemeente Tilburg, Feniks, Vebego, Divosa, en UWV. Van der Lippe: “Uitgangspunt is De Motor, een ketenaanpak waarmee arbeidsplaatsen worden gecreëerd voor moeders met een uitkering. Het doel is opwaartse arbeidsmobiliteit te creëren. Dit gebeurt door praktisch opgeleide (vrouwelijke) werknemers die dat willen en kunnen te scholen voor een andere functie in dezelfde of andere sector, zodat hun huidige functie beschikbaar komt voor moeders met een uitkering. Lokale partners zijn hierbij belangrijk.”

Aaneensmeden

Derks en Van der Lippe stellen dat de hubs, als knooppunten waar onderzoek en praktijk samenkomen rondom urgente maatschappelijke thema's, duidelijk hun vruchten beginnen af te werpen. De komende maanden worden de living labs aaneengesmeed tot één groot project, waarbij overkoepelend ook gekeken wordt hoe de resultaten uit de individuele living labs in een bredere maatschappelijke en wetenschappelijke context geplaatst kunnen worden.