7 september 2017

Twee 'lifetime achievement'-awards voor bijzonder hoogleraar Methodologie

Maar liefst twee professionele organisaties in het werkveld van bijzonder hoogleraar Methodologie Edith de Leeuw besloten om haar hun hoogste prijs toe te kennen, die voor 'lifetime achievement'. Zowel de European Survey Research Association (ESRA) als de World Association for Public Opinion Research (WAPOR) vonden tegelijkertijd dat De Leeuw deze eer toekwam.

De Utrechtse hoogleraar laat weten dat het toeval is dat de twee toekenningen binnen een week gebeurden. “Beide organisaties zijn onafhankelijk; hoewel er overlap is in leden en deelnemers aan de congressen zijn ze duidelijk verschillend. WAPOR heeft veel leden uit het markt- en opinieonderzoek. Deze organisatie is na de Tweede Wereldoorlog ontstaan, dit was al hun zeventigste wereldconferentie. De Helen Dinermanprijs die ik van hen heb gekregen, wordt al sinds 1981 uitgereikt. De lijst winnaars is indrukwekkend; ik ben heel trots dat ik daar nu bij hoor.”

Eerste vrouw

De ESRA, een veel jongere vereniging, reikte pas voor de vierde keer een oeuvre-award uit. “Maar mijn voorgangers daar zijn ook niet de geringsten. Ik was bij ESRA de eerste vrouw die de prijs kreeg. Dat ik deze awards bijna tegelijkertijd kreeg, is dus toeval. Maar dat ik juist nu de prijzen kreeg, is niet helemaal toevallig. Het zijn een soort oeuvre-awards; daarvoor moet je toch een carrière hebben gemaakt en een oeuvre hebben opgebouwd. Dus dat komt wel op een bepaald moment in je leven.”

Geweldige generatie jonge mensen

Vanzelfsprekend is De Leeuw blij en trots met de toekenningen. “Maar ik zie deze prijzen ook als aanmoediging om door te gaan en veel te delen met de geweldige generatie jonge mensen die we nu als masterstudenten en promovendi hebben. Zoals ik in mijn dankwoord bij de uitreiking zei, en dat komt echt uit mijn hart: "I had great teachers and I had and have great students, both taught me a lot. Without them I would not stand here: Thank you.