5 juli 2013

Toptijdschrift wetenschapsgeschiedenis komt naar Utrecht

Prof. dr. Floris Cohen
Prof. dr. Floris Cohen

Het wetenschapshistorische tijdschrift Isis, al bijna een eeuw gevestigd in Noord-Amerika, verhuist naar het Descartes Centre van de Universiteit Utrecht. Isis is het wereldwijd leidende tijdschrift op dit vakgebied. Het Descartes Centre kan nu als hub gaan fungeren tussen de wetenschapsgeschiedenis in Amerika en in Europa/Azië.

Het tijdschrift komt medio 2014 onder verantwoordelijkheid van het Descartes Centre. Prof. dr. Floris Cohen, hoogleraar Vergelijkende Geschiedenis van de Natuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht, zal de redactie vijf jaar leiden. “We zijn erg tevreden met de komst van Isis”, zegt Cohen. “Daarmee wordt Utrecht een schakel tussen wetenschapshistorici in Amerika, Europa en Azië. Tijdens een workshop met vooraanstaande vakgenoten elders in Europa gaan we hier vaste vorm aan geven.”

Terugkeer

Isis werd in 1912 in Gent opgericht door George Sarton, die tijdens de Eerste Wereldoorlog met tijdschrift en al naar de Verenigde Staten verhuisde. Het werd en bleef het officiële tijdschrift van de History of Science Society. Na honderd jaar in Noord-Amerika keert het nu naar de Lage Landen terug. De komst van Isis naar het Descartes Centre wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Universiteit Utrecht en door de particuliere stichting Ammodo. Verder dragen het Huygens ING en het Museum Boerhaave elk uit eigen middelen een recensieredacteur bij: dit zijn Eric Jorink en Ad Maas.

Over Isis

Isis verschijnt vier maal per jaar, en wordt wereldwijd beschouwd als het leidende tijdschrift op dit vakgebied. Het bevat diepgravende artikelen over belangrijke kwesties in de wetenschapsgeschiedenis, nieuws uit de onderzoekswereld, en doordachte besprekingen van alle boeken die er op het vakgebied maar verschijnen.