"Top Gun: Maverick is een sterk staaltje oorlogspropaganda"

Jip van Dort in Het Parool

Bron Youtube: Top Gun: Maverick - Official Trailer (2022) - Paramount Pictures

De film Top Gun: Maverick is behalve entertainment ook een knap staaltje oorlogspropaganda van het Pentagon. Het is wenselijk als het publiek daarvoor gewaarschuwd wordt, schrijft promovendus Jip van Dort in een opinieartikel in Het Parool.

Top Gun: Maverick, met in de hoofdrol Tom Cruise, krijgt lovende kritieken en breekt record na record als het gaat om bezoekersaantallen. Maar dat succes drukt de werkelijke functie van de film naar de achtergrond, aldus Van Dort. 

Het Pentagon 

In ruil voor gebruik van materieel van de Amerikaanse krijgsmacht – onder andere F-18-gevechtsvliegtuigen, een vliegdekschip en militaire bases – kreeg het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, controle over het script. Dat blijkt uit vrijgegeven documenten over de productie van deze bioscoophit. 

Verwrongen beeld

De originele Top Gun uit 1986 werd ook al beïnvloed door het Pentagon. Om militair materieel te kunnen gebruiken moesten ook toen scènes of personages die het ministerie niet bevielen, worden verwijderd of aangepast. De film leidde naar verluidt tot een toename van 500 procent van nieuwe aanmeldingen voor de pilotenopleiding. Alles is erop gericht de krijgsmacht in een zo positief mogelijk daglicht te stellen. Wat overblijft is, aldus Van Dort, een verwrongen beeld van de werkelijkheid.