2 oktober 2017

Met workshop en prijsuitreiking door Nobelprijswinnaar Wolfgang Ketterle

Tom Keijzer en Laurens Smulders winnaars Natuurkunde Olympiade Junior

De winnaars van de Natuurkunde Olympiade Junior 2017 met Nobelprijswinnaar Wolfgang Ketterle
De winnaars van de Natuurkunde Olympiade 2017 met Nobelprijswinnaar Wolfgang Ketterle

Op dinsdag 26 september waren 29 vwo-leerlingen te gast bij de Universiteit Utrecht voor de finale van de Natuurkunde Olympiade Junior. Tom Keijzer van het Gymnasium Juvenaat in Bergen op Zoom en Laurens Smulders van het Stedelijk Gymnasium Breda eindigden ex aequo op de eerste plaats. Tweede werd David Hollander van het Thorbecke Scholengemeenschap Zwolle en derde Iris van Oostrum van het Christelijk Gymnasium Utrecht. De winnaars kregen hun prijzen uitgereikt door Nobelprijswinnaar prof. dr. Wolfgang Ketterle.

De 29 finalisten waren de besten van 1500 3 vwo’ers die vorig jaar meededen aan de voorrondes. Deze finale bestond uit drie ronden: open vragen, een digitale toets én vooraf een filmpje maken waarin een natuurkundige vraag werd uitgelegd.

Eervolle vermelding

Lucas Bervoets (Ichthus Lyceum Driehuis) en Rick Rijpers (Willibrord Gymnasium Deurne) kregen allebei een eervolle vermelding voor hun filmpje. Onafhankelijk van elkaar illustreerden zij de vraag ‘wat gebeurt er met de belasting van de pijlers van een aquaduct als er een boot overheen vaart’  met een zelfbedacht experiment.

Wolfgang Ketterle

Daarnaast kregen de finalisten een workshop van niemand minder dan Wolfgang Ketterle, winnaar van de Nobelprijs Natuurkunde in 2001. De leerlingen stelden zulke goede vragen, dat hij soms ook even over het antwoord moest nadenken

Natuurkunde Olympiade Junior

De Natuurkunde Olympiade Junior is een initiatief van het Delta Institute for Theoretical Physics, een samenwerking van de theoretisch natuurkundige onderzoeksinstuten van de Universiteit Utrecht, de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam.

Foto

Op de foto van links naar rechts: Prof. dr. Wolfgang Ketterle, David Hollander, Laurens Smulders, Tom Keijzer en Iris van Oostrum.