8 augustus 2018

Tips om een rooftijdschrift te herkennen

Vandaag verscheen in de Volkskrant (gevolgd door andere nieuwsmedia) een artikel waarin te lezen is dat honderden Nederlandse onderzoekers de afgelopen jaren hebben gepubliceerd in zogeheten 'rooftijdschriften'. Dit zijn tijdschriften die het open access uitgeefmodel misbruiken om geld te verdienen. Een fenomeen dat helaas al langer bekend is. Gelukkig zijn er ook tips om deze 'rooftijdschriften' te herkennen.

Bij 'rooftijdschriften' ofwel 'predatory publishers' gaat het om 'uitgevers' die doen voorkomen dat ze een legitiem tijdschrift hebben en Article Processing Charges (APC’s) rekenen voor publicatie zonder hiervoor fatsoenlijke redactionele diensten en peer review te organiseren. Dit is geen nieuw fenomeen maar het blijkt wel dat er een toename is van onderzoekers die in de val van deze uitgevers trappen. De universiteitsbibliotheek biedt enkele tips om 'rooftijdschriften' te herkennen.

Hoe vermijd ik tijdschriften van predatory publishers?

  1. Check of het open access tijdschrift is opgenomen in de Directory of Open Access Journals (DOAJ). Dat is een streng gecontroleerde lijst. Zo ja, dan is het aannemelijk dat het tijdschrift betrouwbaar is. Zo niet:
  2. Check of de uitgever lid is van COPE of OASPA. Zo ja, dan zit u goed. Zo niet:
  3. Check dan of u iemand uit de redactie van het tijdschrift kent. Neem met hem/haar contact op en vraag of zij inderdaad editor zijn en of het tijdschrift goede peer reviews heeft. Kent u niemand uit de redactie:
  4. Kijk dan of u een van de auteurs van recente artikelen kent. Neem daar contact mee op en vraag naar ervaringen en peer reviews.
  5. Heeft u nog twijfels, neem dan contact op met de bibliotheek of overweeg publicatie in een ander tijdschrift.

Meer informatie

Meer informatie over het kiezen van het juiste tijdschrift voor uw publicatie vindt u op de website http://thinkchecksubmit.org/.

Op de pagina Kwaliteit en open access vindt u nog meer informatie over het beoordelen van de kwaliteit van een open access tijdschrift.

Twijfelt u over een tijdschrift of heeft andere vragen over open access publiceren neem dan contact op met de bibliotheek via library@uu.nl.