28 april 2017

Tine De Moor bij 'We doen het zelf wel' Festival

Een uitverkochte eerste editie van het 'We doen het zelf wel' Festival. Foto Wil Groenhuijsen
Een uitverkochte eerste editie van het 'We doen het zelf wel' Festival. Foto Wil Groenhuijsen

Prof. dr. Tine De Moor (hoogleraar Instituties voor collectieve actie in historisch perspectief) was te gast bij ‘We doen het zelf wel’ Festival, een festival voor organisaties die zich bezighouden met burgerinitiatieven. Ze sprak daar onder andere met Jan Terlouw over het steeds toenemende aantal burgerinitiatieven.

Prof. dr. Tine De Moor. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Tine De Moor

Burgerinitiatieven gaan niet alleen over vertrouwen, maar vooral ook over solidariteit, zegt De Moor: "Wat we vandaag ook hier heel duidelijk naar voren zien komen is dat mensen vandaag op zoek zijn naar een nieuwe vorm van solidariteit waarbij de gezichten weer duidelijker worden. Vertrouwen schept de mogelijkheid om weer tot die solidariteit te komen."

Versnelde commercialisering

Eerder in de geschiedenis zijn er, net als vandaag de dag, ook al golven geweest van collectieve actie. Wat al die golven gemeenschappelijk hebben is dat voorafgaand aan zo'n groeiende stroom burgercollectieven er een periode van versnelde commercialisering en marktontwikkeling was. "Dat geeft toch duidelijk aan dat men als burger daar een soort correctiemechanisme aan wil toevoegen: de markt kan duidelijk niet alles oplossen."