24 april 2019

Tien jaar vrolijke wetenschap: filmreeks Science & Fiction

Science & Fiction 2019

Tien jaar filmreeks Science & Fiction betekent tien jaar vrolijke wetenschap. Ook dit jaar laten filmtheater het Louis Hartlooper Complex en de Universiteit Utrecht op vier avonden bijzondere films zien die je aan het denken zetten. Wetenschappers houden een korte inleiding en na afloop kunnen bezoekers daarover met hen in gesprek. Vanwege het jubileum van de reeks is het thema dit jaar: De vrolijke wetenschap.
Waar worden wetenschappers blij van? Je hoort het bij ons. Science & Fiction gaat van start op dinsdag 14 mei met Alice in Wonderland (Tim Burton, 2010) en een inleiding door Barbara Vis, hoogleraar Politiek en Bestuur aan de Universiteit Utrecht.

Tien jaar vrolijke wetenschap: gepassioneerd, prikkelend en vrij.

De feestelijke, tiende editie van de filmreeks Science & Fiction staat in het teken van De vrolijke wetenschap. Waar worden wetenschappers blij van? Hun alledaagse verwondering bij het doen van onderzoek. De betekenis die het onderwijs voor de ontwikkeling van studenten kan hebben. De waardevolle bijdrage die wetenschap kan leveren aan het oplossen van maatschappelijke problemen. En: het ontdekken van succes, van goed nieuws dat de wetenschap ook oplevert.

De vrolijke wetenschap is ook geïnspireerd door het gelijknamige sleutelwerk in het oeuvre van Friedrich Nietzsche. Nietzsche wilde meer filosofie bedrijven vanuit de eigen kracht en hartstocht. Niet meer vanuit de christelijke traditie en buiten de gebaande academische paden.

Tien jaar Science & Fiction staat voor tien jaar vrolijke wetenschap: gepassioneerd, prikkelend en vrij. Daar worden niet alleen wetenschappers blij van.

Science & Fiction brengt prikkelende wetenschap en films van betekenis samen. De reeks is een initiatief van het Utrechtse filmtheater het Louis Hartlooper Complex en het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht.

Programma

• Dinsdag 14 mei, 19.00 uur: Alice in Wonderland (Tim Burton, 2010, 108 min.) met een inleiding van Barbara Vis.
  • Dinsdag 28 mei, 19.00 uur: Where the wild things are (Spike Jonze, 2009, 101 min.) met een inleiding van Jeroen Vermeulen.
  • Dinsdag 11 juni, 19.00 uur: Una via a Palermo (Emma Dante, 2013, 92 min.), met een inleiding van Scott Douglas.
  • Dinsdag 25 juni, 19.00 uur: I, Daniel Blake (Ken Loach, 2016, 100 min.) met een inleiding van Patrizia Zanoni.