Thuiswerken: hoe kunnen we de voordelen benutten en de risico’s beperken?

Thuiswerkende vrouw

We moeten niet te lichtvoetig denken over op afstand werken, blijkt uit steeds meer onderzoek. In twee artikelen voor stichting NSVP deelt Jasmijn van Harten, onder meer verbonden aan de Future of Work hub van de Universiteit Utrecht, wetenschappelijke inzichten voor een inhoudelijk debat in wetenschap en praktijk over de toekomst van thuiswerken.

In deel 1 zette Dr. Jasmijn van Harten de voor- en nadelen volgens onderzoekers op een rij. In deel 2 gaat ze dieper in op de vraag hoe organisaties de voordelen van 'remote work' kunnen benutten en risico’s vermijden. Risico's zijn bijvoorbeeld welzijnsproblemen als workaholisme en telepressure vanwege de zoektocht naar een goede werk-privé balans. Ook het uitsluiten van starters in de organisatie kan een risico zijn, of een conflict dat sneller escaleert als collega's slechts virtueel contact hebben. 

Jasmijn van Harten geeft in haar artikel onder andere 3 suggesties voor de praktijk:

1. Ondersteun leidinggevenden in hun bekwaamheid

Recent onderzoek uitgevoerd tijdens de coronacrisis laat zien dat veel managers worstelen met het effectief leidinggeven op afstand (Parker, Knight & Keller, 2020). De onderzoekers stellen dat organisaties hun managers kunnen helpen in het aanleren van nieuwe vaardigheden. Bijvoorbeeld: van cheking-upon naar checking-in.

2. Plan het ongeplande: stimuleer informele en ongedwongen interacties

Onverwachte uitwisseling van ideeën, en daarmee creativiteit en innovativiteit, ontstaat door informele en ongeplande ontmoetingen – bij de koffieautomaat bijvoorbeeld. Deze ontmoetingen zijn ook cruciaal voor de sociale cohesie en het onderlinge vertrouwen tussen werknemers. In dit licht zijn recente aanbevelingen van een aantal partners van McKinsey relevant. Zij adviseren leidinggevenden om bewust ruimte te maken voor virtuele, informele interactie.

3. Faciliteer offline ontmoetingen waar mogelijk

Teams die (bijna) volledig digitaal werken presteren beter als ze elkaar periodiek zien in real life en zodoende relaties kunnen opbouwen (McKeown, 2016). Dit heeft ook te maken met het eerder benoemde feit dat een belangrijk deel van de menselijke communicatie verloren gaat in digitale omstandigheden. Als een volledig team elkaar niet kan ontmoeten, is het advies om in wisselende samenstellingen een-op-een ontmoetingen te realiseren. Dit helpt ook in het opbouwen en bestendigen van sociale netwerken binnen de organisatie en kan, als er eenmaal een basis is gelegd, verder worden versterkt door mentorprogramma’s en interne netwerken of supportgroepen.