Thuiswerken: 'Als Theoretisch Biologen hebben wij het relatief makkelijk'

Kirsten ten Tusscher working from home

Kirsten ten Tusscher, hoogleraar Computationele Ontwikkelingsbiologie, vertelt wat er verandert aan haar werk nu zij niet meer op kantoor komt. Deze week wordt er wederom een spannende stap gezet: Het tentamen van het eerstejaars biologievak Systeembiologie wordt een remote Remindo-tentamen. “We hopen dat de techniekgoden ons dan gunstig gezind zijn en onze 300 studenten allemaal een goede wifiverbinding hebben.”

Kirsten vertelt welke werkzaamheden lastig vanuit huis zijn uit te voeren: “Werkcolleges begeleiden en een tentamen afnemen zijn wat lastiger. Ook met promovendi en studenten overleggen is natuurlijk net wat ingewikkelder als je niet even samen iets kan schetsen op een bord of blaadje, maar met screen sharing kom je een heel eind. Als Theoretisch Biologen hebben wij het bovendien relatief makkelijk; zolang onze computers op het Utrecht Science Park stroom hebben en het internet het doet kunnen wij veel van ons onderzoek gelukkig nog vanuit huis voortzetten. Maar door de extra onderwijslast in deze periode is er dus wat minder tijd voor onderzoek, het is gewoon even niet anders.”

Online werkcolleges

Om het onderwijs online goed te laten lopen, wordt veel gevraagd van docenten en studentassistenten. Bij Systeembiologie werkt het zo: “Voor de werkcolleges hebben we gebruik gemaakt van Microsoft Teams met acht parallelle kanalen, voor elke studentassistent één, en ikzelf en andere docenten als vliegende keep hebben we het goed op kunnen lossen. Heel leuk om te zien dat studentassistenten zelf allerlei initiatieven ontplooien met slides maken, tekenprogramma's inzetten en screen sharing om toch ook op afstand lastige wiskunde goed uit te kunnen leggen. En ook superfijn dat we van studenten e-mails krijgen waarin ze hun waardering voor onze online inzet uitspreken, dat maakt veel goed.”

Nieuwe balans

En dan zijn er de veranderingen in de omstandigheden thuis, ook bij Kirsten. “Ik heb twee kinderen, dus er gaat ook de nodige tijd in het begeleiden van de kinderen met hun schoolwerk zitten. We hebben natuurlijk wat nieuwe afspraken gemaakt, zoals niet te hard zingen als papa of mama aan het skypen is.”

Tip van de dag

In het verlengde van werken met kinderen thuis heeft Kirsten nog een tip: “Voor andere mensen met jonge kinderen: Freek Vonk heeft een educatief filmpje over het corona-virus gemaakt.”