6 februari 2018

Chris van der Borgh in de Volkskrant

Terugsturen Salvadoranen door Trump is nationale ramp

© iStockphoto.com/rrodrickbeiler
© iStockphoto.com/rrodrickbeiler

Donald Trump wil tweehonderdduizend Salvadoranen die nu nog legaal in de Verenigde Staten wonen met een tijdelijke verblijfsstatus (Temporary Protected Status, TPS) volgend jaar terugsturen naar El Salvador. Maar in El Salvador is er veel bendegeweld en is de werkloosheid enorm. Dr. Chris van der Borgh ziet de consequenties van Trumps besluit somber in, vertelt hij in reactie aan de Volkskrant(1 februari).

De hele situatie betekent dus meer armoede, meer misdaad en het gevolg daarvan zal zijn: meer illegale migratie naar de VS. Wat dat betreft schiet Trump in eigen voet.

Meer armoede, misdaad en geweld

Veel bewoners van El Salvador zijn afhankelijk van het geld dat familie uit het buitenland overmaakt. Salvadoraanse migranten stuurden in 2017 bijna 400 miljoen dollar naar hun thuisland, wat ca. 17 procent van het binnenlands product is. Als El Salvador dat geld verliest, is dat een enorme klap voor de economie zegt Van der Borgh. En degenen die terugkeren zullen met hun werkervaring en talenkennis andere mensen van de Salvadoraanse arbeidsmarkt drukken.

Donald Trump © iStockphoto.com
Donald Trump © iStockphoto.com

TPS

In een achtergrondartikel vertelt Van der Borgh meer over TPS en de Salvadoraanse migranten. De TPS is in 1990 in het leven geroepen voor niet-Amerikaanse burgers die niet naar hun land konden terugkeren als gevolg van onder andere oorlogen en natuurrampen. Deze tijdelijke status kan opgeheven worden als de situatie in het land van herkomst verbetert. Na de aardbevingen in El Salvador van 2001 besloot de Amerikaanse overheid dat Salvadoranen voor de TPS in aanmerking kwamen. Iedere 18 maanden wordt de status herzien en verlengd. De regering Trump vindt dat het nu veilig genoeg is in El Salvador om terug te keren. 

El Salvador

De Salvadoranen wonen al jarenlang in de VS en zijn over het algemeen goed geïntegreerd. Van der Borgh denkt dat de kans groot is dat de Salvadoranen die hun status verliezen eerder de illegaliteit in de VS zullen verkiezen dan dat ze terug zullen keren naar El Salvador, dat geteisterd wordt door bendes en tot de meest gewelddadige landen ter wereld behoort. Toen de VS in het begin van de jaren negentig ook een groep Salvadoranen terugstuurde, kreeg de uit de VS overgewaaide bendecultuur in El Salvador een forse impuls, wat bijdroeg aan de onveiligheid die tot de dag van vandaag voortduurt.