25 mei 2018

Terugkijken: Pop-up marathondebat 'De erfenis van de jaren 60'

Prof. dr. Geert Buelens debatteerde op woensdag 23 mei naar aanleiding van zijn nieuwste boek De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis zes uur lang over de erfenis van de jaren zestig met Tom Lanoye, Stephanie Archangel, Emma Lesuis, Pol Dehert, Melat Gebeyaw Nigussie, Geerten Waling en Omar Ba.

Het langste gesprek ter wereld

‘Het langste gesprek ter wereld’, noemde Cees Nooteboom wat hij in Parijs meemaakte in die gedenkwaardige maand mei van het jaar 1968. In de hal van het bezette Odéon-theater dook een slogan op die de ambitie op scherp stelde: ‘Als het parlement een burgerlijk theater wordt, moeten alle burgerlijke theaters parlementen worden.’ En zo geschiedde. Wekenlang zou er dag en nacht tussen alle aanwezigen onderling gediscussieerd worden. Arbeiders, middenstanders, huisvrouwen, leraressen, kunstenaars, studenten en wie er verder maar passeerde, spraken in de afgeladen bonbonnière over alles wat hun op het hart lag.

Prof. dr. Geert Buelens
Prof. dr. Geert Buelens

Gesprekken of schijngesprekken?

Vijftig jaar later wordt er meer gecommuniceerd dan ooit tevoren, maar de vraag is of wat zich veelal op de sociale media afspeelt nog een ‘gesprek’ kan worden genoemd. En in de talkshows en interviews van de reguliere media vinden al evenzeer vooral schijngesprekken plaats – strak geformatteerde, veelal vooraf afgesproken woordenwisselingen gaan er door voor spontane conversaties. In het marathongesprek onderzoeken Geert Buelens en zijn gasten wat er gebeurt wanneer ze het format laten voor wat het is en de spontaniteit toelaten.

Documentaire

Het debat werd gefilmd door het team van documentairemaker en regisseur Manu Riche, die samen met Buelens werkt aan een documentaire over de erfenis van de jaren zestig en de hedendaagse doorwerking daarvan.