Terugkijken: De Futuristen #4 – Kunnen we straks ons beroep nog kiezen?

Ziekenhuizen en scholen kampen met forse personeelstekorten: de coronacrisis laat duidelijk zien wat cruciale beroepen zijn. Moeten we vooral dáárin gaan werken? In De Futuristen, een avond met wetenschap en theater kijken we vooruit, met Joop Schippers, hoogleraar arbeidseconomie en spelers van het Nieuw Utrechts Toneel.

Joop Schippers is verbonden aan de Future of Work hub van de Universiteit Utrecht, waar onderzoekers van verschillende disciplines, samen met maatschappelijke partners de toekomst van werk onderzoeken. In deze vierde editie van De Futuristen: "Wat als je je beroep niet meer mag kiezen?" gaat het onder meer over de krimpende beroepsbevolking. Er komen meer ouderen dan jongeren en nu al beginnen personeelstekorten op te spelen. Wat betekent dit voor de verre toekomst? Kunnen we straks alleen nog maar kiezen uit zogenaamde cruciale beroepen?

Over deze voorstelling

De Futuristen is een spannende denkexercitie waarin theatermakers met wetenschappers de toekomst onderzoeken. Een combinatie van interview en theater met een spraakmakende gast en zijn of haar visie. Samen presenteren theatermakers, muzikanten en schrijvers een voorstelling gebaseerd op die visie. Een voorstelling die ze in één dag hebben bedacht. Verser kan niet!

Bekijk ook aflevering 3, met econoom Emilie Rademakers, over robotisering. "Ze pikken onze banen in"