8 december 2017

Terugkijken: college van data-analist Thomas Boeschoten bij de Universiteit van Nederland

Bekijk het college van Thomas Boeschoten

Boswachters, feministen, K3-fans en gamers: op het eerste gezicht hebben deze verschillende groepen niet veel met elkaar gemeen. Maar allemaal zijn ze actief op Twitter. Over welke onderwerpen twitteren deze mensen en hoe nauw zijn ze met elkaar verbonden? Data-analist Thomas Boeschoten (Utrecht Data School) bracht in kaart hoe het maatschappelijk debat in Nederland op Twitter gevoerd word en gaf er college over voor de Universiteit van Nederland.

Iedereen schrijft geschiedenis

Vroeger werd de geschiedenis geschreven door een klein groepje mensen. Vandaag de dag dragen we allemaal bij aan de geschiedschrijving, door te twitteren, te schrijven en boze reacties op Facebook achter te laten. Boeschoten vroeg zich af hoe dat maatschappelijke debat op sociale media er in Nederland nu eigenlijk uitziet. Om dat te onderzoeken bracht hij in kaart hoe verschillende deelpublieken met elkaar in contact staan op Twitter en over welke onderwerpen ze twitteren. Dan blijkt bijvoorbeeld dat jongeren vooral naar YouTube kijken en geen kranten lezen, en dat fans van Ajax en Feyenoord zich ook op Twitter liever niet te dicht bij elkaar in de buurt bevinden.