2 oktober 2019

Terugblik WALS conferentie 2019

Van 2 tot 6 september vond de WALS conferentie plaats, het jaarlijkse congres van de World Association of Lesson Studies. Dit jaar werd deze conferentie in Nederland georganiseerd door de Universiteit Utrecht, de VU en de Rijksuniversiteit Groningen. Vanuit de UU hadden het Freudenthal Instituut (FI) en de afdeling Onderwijsadvies & Training van de faculteit sociale wetenschappen (FSW) een belangrijke rol in de organisatie. Enkele hoogtepunten van de conferentie:

  • Op 2 september werd voor het eerst een PhD-preconferentie gehouden. Deze was een groot succes: 63 PhD studenten van over de hele wereld namen hieraan deel. In de organisatie hiervan vertegenwoordigde Melde Gilissen het FI.
  • De hoofdconferentie vond van 3 tot 5 september plaats in de Johan Cruijff Arena. De opening vond plaats op de hoofdtribune. Deze hoofdconferentie trok ongeveer 700 deelnemers uit 41 verschillende landen. Een impressie van de conferentie vind je op deze video.
  • Op 4 september kwamen ongeveer 100 extra deelnemers uit het Nederlandse taakgebied naar de WALS voor de Holland Dag, een Nederlandstalig deelprogramma, vooral gericht op mensen uit de praktijk die kennis wilden maken met Lesson Study. Wouter van Joolingen (FI) was voorzitter van die dag, die hij organiseerde samen met Willemijn Schot van FSW.
  • Op de conferentie waren verschillende bijdragen te zien van FI-medewerkers: presentaties van Henri Matimba en Roald Verhoeff, een symposium voorgezeten door Christine Knippels met bijdragen van Susanne Jansen, Michiel van Harskamp en Melde Gilissen, en een keynote van Wouter van Joolingen.
  • Op vrijdag 6 september gingen 240 deelnemers op schoolbezoek bij scholen verspreid over het land. 45 van hen gingen, onder leiding van Joke Daemen (FI), naar het Farel college in Amersfoort. In de middag kwam deze groep naar het Teaching & Learning Lab (TLL) waar ze een demonstratie van een technologie-intensieve onderzoeksles kregen. De les werd gevolgd met de observatiecamera’s in het TLL en deelnemers konden vanuit andere lokalen de les volgen en bespreken.

De conferentie was dus zeer geslaagd! Een twitterverslag van de conferentie vind je hier.