23 februari 2018

Terugblik op Nationale Wiskunde Dagen 2018

Op vrijdag en zaterdag 2-3 februari vonden de 24e Nationale Wiskunde Dagen plaats. Ook dit jaar ontvingen we enthousiaste en inspirerende sprekers die de deelnemers met uitdagende en creatieve wiskunde wisten te vermaken. Thema’s als wiskunde en criminaliteit, wiskunde van de zee en wiskundige vouwtechnieken, gaven verrassende nieuwe inzichten. Maar ook de meer traditionele thema’s zoals meetkunde en getallen wisten het publiek te fascineren.

De eerste plenaire lezing werd verzorgd door Leila Schneps, gespecialiseerd in getaltheorie. In haar lezing ‘Math on Trial’ ging ze in op haar hobby: het onderzoeken van gebruik en misbruik van wiskunde in de rechtspraak. De vrijdagavond werd verzorgd door Katie Steckles, die zich sinds haar promotie in 2011 heeft toegelegd op het toegankelijk maken van wiskunde voor een groter publiek. In Engeland treedt ze op voor scholen, muziekfestivals en de BBC. Met haar energieke verschijning wist ze het publiek te boeien tot de laatste minuut. De dagen werden afgesloten door Luc van den Broeck. Hij toonde ons bijzondere ‘wiskunstige’ plaatjes.

En uiteraard veel re-creativiteit en spelplezier op de vrijdagavond, van kunst in de gangen tot Mathjams in de donkere uithoekjes van het gebouw. Het is een voorrecht om een conferentie te mogen organiseren waar deelnemers vanaf het eerste moment genieten van wiskunde en van het gesprek over de wiskunde. Zeker als deze wordt beoordeeld met het rapportcijfer 8,3 in de evaluatie.