Terugblik op Dies Natalis 2016

Universiteit Utrecht viert 380-jarig bestaan

De Universiteit Utrecht bestaat dit jaar 380 jaar. De Diesviering op 29 maart stond daarom in het teken van het 76ste lustrum, met als thema Create, Connect & Celebrate.

In een volle Domkerk sprak Beatrice de Graaf, hoogleraar Geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht, de Diesrede uit: A University in time of crisis. Ook werden die middag twee docentenprijzen en vier eredoctoraten uitgereikt en werd de eerste 'Alumnus van het jaar’ bekendgemaakt.

 

  • Download de toespraken die tijdens de Dies Natalis werden gehouden.
  • Bekijk de integrale videoregistratie van de Dies Natalis 2016

Veerkrachtige samenleving

Bert van der Zwaan, rector magnificus van de Universiteit Utrecht, opende de ceremonie met een welkomspeech: In een snel veranderende wereld is het voor een universiteit van groot belang om een gemeenschap te zijn die veerkrachtig is en schokken kan opvangen.

Het cortège tijdens de Dies Natalis 2016, met voorop Bert van der Zwaan en Paulien van der Veer.
Het cortège met voorop Bert van der Zwaan en Paulien van der Veer.

Door een cultuur gericht op vertrouwen en een organisatie die recht doet aan professionele autonomie van medewerkers. Minder regels en minder controle, meer zelf verantwoordelijkheid nemen en focus op resultaten. En bovenal werkplezier en ruimte voor ontplooiing.

Crisis aangrijpen voor zelfreflectie

Beatrice de Graaf nam de aanwezigen tijdens haar diesrede mee naar 1815, tijdens een periode van Europese crisis en onrust. Ze schetste hoe de universiteit die rumoerige tijd aangreep om te reflecteren op zichzelf en haar maatschappelijk doel.

Beatrice de Graaf houdt tijdens de Dies Natalis 2016 de diesrede.
Beatrice de Graaf houdt de diesrede

Bestuur, hoogleraren en studenten lieten de kans destijds niet liggen om de, door de Fransen gedegradeerde universiteit, te herstellen tot een autonome plek voor kennisoverdracht, voor stad, studenten en samenleving.

Marleen Rijkeboer, winnaar docentenprijs 2016, met haar studenten.
Marleen Rijkeboer, winnaar docentenprijs 2016, met haar studenten.

Uitreiking Docentenprijzen

Collegevoorzitter Marjan Oudeman reikte tijdens de Dies de Docentenprijs en de Docenttalentprijs 2015-2016 uit. Deze gingen naar Marleen Rijkeboer, universitair hoofddocent bij het departement Psychologie, en naar Haza Rahim, ook werkzaam bij het departement Psychologie als docent/tutor.

Met de docentenprijzen toont de Universiteit Utrecht haar grote waardering voor goed onderwijs.

Jordi Savall ontvangt zijn eredoctoraat.
Jordi Savall ontvangt zijn eredoctoraat.

Uitreiking Eredoctoraten

Ook werden tijdens de ceremonie vier eredoctoraten uitgereikt, waarvan twee wetenschappelijke aan socioloog Robert J. Sampson en marien bioloog Sybil Seitzinger, en twee maatschappelijke eredoctoraten aan architect Francine Houben en muzikant Jordi Savall.

Marjan Minnesma ontvangt een kunstwerk van Marjan Oudeman.
Marjan Oudeman (rechts), voorzitter van het college van bestuur, overhandigt Marjan Minnesma (links) ontvangt kunst ter ere van de toekenning van de titel 'alumna van het jaar'.

Alumnus van het jaar

Voor het eerst dit jaar reikte de Universiteit Utrecht de prijs voor Alumnus van het jaar uit. Deze ging naar directeur van Stichting Urgenda Marjan Minnesma. Zij zet zich met een enorme bevlogenheid in voor een duurzame wereld en bezet al een aantal jaar de eerste plaats in de Duurzame 100 van dagblad Trouw.

Minnesma wist onder andere veel aandacht te genereren voor de Klimmaattop in Parijs.