Terugblik op de Utrecht Law Clinic 2022-2023

Hip kantoor van een start-up op zolder, gele muur met tekst Great ideas start here

De Utrecht Law Clinic – waarbij studenten praktijkervaring opdoen door Utrechtse ondernemers juridisch te ondersteunen – kan terugkijken op een geslaagd jaar, waarin 10 studenten 7 cliënten hebben geholpen bij het beantwoorden en oplossen van hun juridische vragen. Inmiddels kunnen studenten zich aanmelden voor een nieuw jaar Utrecht Law Clinic; er liggen al opdrachten van nieuwe cliënten voor hen klaar.

De trainingsfase van de Utrecht Law Clinic (ULC) bestond uit vier workshops waarin studenten juridische vaardigheden leerden gebruiken, zoals ethiek, het voeren van een cliëntgesprek, cliëntmanagement en projectmanagement. Ook werden zij ingewijd in de wereld van de start-ups. Aan de workshops werkten mensen mee uit de praktijk, zoals het advocaten- en notariskantoor Van Benthem en Keulen en startup incubator UtrechtInc.

De adviesvragen die ULC kreeg voorgelegd waren afkomstig van heel uiteenlopende ondernemingen, waaronder een deelplatform, een taxibedrijf, een professioneel organisator, een mindfulness coach en een podcaster. De fellows (7 derdejaars en 3 masterstudenten) gingen zelf actief aan de slag met de werving van cliënten, door middel van posters, presentaties bij Utrecht Connected en bij start-up evenementen. De cliënten hadden bij elkaar zo'n 15 juridische kwesties waarover zij advies van ULC hebben kregen. Tussentijds was er – middels een viertal catch-ups – gelegenheid voor reflectie op de ontwikkeling van de fellows.

Een nieuw jaar ULC 

Inmiddels zijn de inschrijvingen geopend voor een nieuw jaar Utrecht Law Clinic. Derdejaars bachelor en master rechtenstudenten aan de Universiteit Utrecht kunnen zich hiervoor aanmelden via onderstaande link. We zien hun sollicitatie graag tegemoet!

Aanmelden Utrecht Law Clinic