1 september 2017

Terugblik Historicidagen 2017

Gezicht op het oude stadhuis van Utrecht, Jan Caspar Philips, naar Cornelis Pronk, 1756.  Bron: Rijksmuseum Amsterdam
Gezicht op het oude stadhuis van Utrecht, Jan Caspar Philips, naar Cornelis Pronk, 1756. Bron: Rijksmuseum Amsterdam

Van 24 tot en met 26 augustus vond de eerste editie van de tweejaarlijkse Historicidagen plaats in Utrecht. Drie dagen vol met lezingen, debatten en workshops om de samenwerking tussen alle soorten (kunst)historici te bevorderen, de diversiteit en dynamiek van de historische praktijk te tonen en nieuwe inspiratie op te doen. Jaar & Dag Media maakte van iedere dag een mooi filmverslag, en ook het Reformatorisch Dagblad was er aanwezig en schreef een verslag.

Decaan van de Faculteit Geesteswetenschappen prof. dr. Keimpe Algra kwam aan het woord in het Reformatorisch Dagblad. Volgens hem is het belangrijk dat "historici zich niet laten lamleggen door het relativisme enerzijds en naïef realisme anderzijds, maar daartussenin laveren." Verder was er aandacht voor het spanningsveld tussen feit en emotie, de omgang met populaire cultuur door historici – zoals de musical Soldaat van Oranje – en religie.

Filmverslagen

Bekijk hieronder de filmverslagen die Jaar & Dag Media maakte van het congres. Iedere dag was er een andere focus: op donderdag een film over studeren in Utrecht, op vrijdag één over guilty pleasures en op zaterdag was het thema 'ik ga naar huis en neem mee...': wat hebben de bezoekers geleerd van de drie congresdagen?

Dagverslag donderdag: studeren in Utrecht
Dagverslag vrijdag: guilty pleasures
Dagverslag zaterdag: ik ga naar huis en neem mee...