Terugblik conferentie Law and the End of Anthropocentrism
Judiciary and Climate Change; Ecocide as an International Crime
Wat is de rol van de rechterlijke macht bij het beperken van klimaatverandering? Kunnen we ecocide erkennen als een internationaal misdrijf? Op deze vragen reflecteerden de meer dan honderd deelnemers aan de conferentie 'Law and the End of Anthropocentrism. Judiciary and Climate Change; Ecocide as an International Crime' eind maart in het Paushuize in Utrecht.
De conferentie was gezamenlijk georganiseerd door UCWOSL en Renforce, Pathways to Sustainability en de VMR Bijeenkomsten - VMR (milieurecht.nl). Het doel was om gezamenlijk met de meer dan honderd aanwezigen te reflecteren op de rol van de rechterlijke macht bij het beperken van klimaatverandering, en het bespreken van het voorstel om ecocide te erkennen als een internationaal misdrijf. Na een introductie van Chris Backes volgde de boeiende keynote speech van Brian Preston, Hon Justice Land and Environment Court of New South Wales, Sydney. Preston besprak verschillende klimaatzaken en deelde zijn bijzondere perspectief als rechter, wat waardevolle inzichten bood in de uitdagingen bij het verantwoordelijk houden van regeringen en bedrijven voor hun acties.
De tweede keynote werd verzorgd door Christina Voigt, voorzitter van de IUCN World Commission on Environmental Law en professor aan de Universiteit van Oslo. Voigt presenteerde haar visie op de achtergrond van de voorgestelde ecocide-bepaling als vijfde internationale misdrijf in het Statuut van Rome, waarbij ook haar betrokkenheid bij de totstandkoming van het artikel uitgebreid aan bod kwam. Haar presentatie was informatief en boeiend, en wierp licht op de complexiteit van het definiëren van ecocide en de noodzaak van een juridisch kader om het aan te pakken.
Verder omvatte de conferentie reflecties van en paneldiscussies met voormalig A-G Jaap Spier en experts verbonden aan de Universiteit Utrecht, zoals Nathalie Dobson, Edward Brans, Frank Biermann, Daan van Uhm en Cedric Ryngaert. Zij deelden hun perspectieven over de juridische en beleidsmatige implicaties van de thema's van de conferentie. De discussies waren informatief en prikkelend, en boden interessante perspectieven in de uitdagingen en kansen bij het integreren van klimaatbescherming in vernieuwende juridische kaders. Kortom, de conferentie was een erg mooie bijeenkomst voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van ons klimaat en milieu en de rol van het recht daarbij.