Tentoonstelling en boek: Sterke verhalen. Vijf eeuwen vertelcultuur

Sterke verhalen. Vijf eeuwen vertelcultuur - Jeroen Salman e.a.
 

De verhalen over Assepoester, Gulliver's reizen en Tijl Uilenspiegel worden al eeuwenlang van generatie op generatie overgedragen. In de tentoonstelling 'Sterke verhalen. Vijf eeuwen vertelcultuur' en het gelijknamige boek laten dr. Jeroen Salman en zijn collega's zien hoe deze verhalen tot op de dag van vandaag zijn overgeleverd.

Plaatjes met praatjes

In de tentoonstelling is onder andere te zien dat centsprenten een belangrijke rol hebben gespeeld in de overlevering van bepaalde verhalen. Dankzij deze goedkoop gedrukte 'plaatjes met praatjes' werden verhalen in de achttiende en negentiende eeuw bekend bij een groter publiek en onder meerdere generaties. Daarnaast zijn er een bijzondere toverlantaarn, een opticakast en houten opbergtassen te zien. Een mini-documentaire, waarin verzamelaars en conservatoren aan het woord zijn, leidt de tentoonstelling in. De tentoonstelling is van 24 juni tot en met 5 oktober 2014 te zien bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Video over de tentoonstelling 'Sterke verhalen'

Culturele en literaire canon

Bij Uitgeverij Vantilt verschijnt tevens Salmans boek Sterke verhalen. Vijf eeuwen vertelcultuur. Het boek maakt onderdeel uit van het NWO-onderzoeksproject 'Popularization and Media Strategies (1700-1900). In het boek staan ook bijdragen van literatuurwetenschappers dr. Roeland Harms en promovenda drs. Talitha Verheij, die meewerken aan het onderzoeksproject. Op Historiek.net is een voorpublicatie te lezen van Verheij's hoofdstuk over de achtergrond van 'het sprookje'. Muziekwetenschapper prof. dr. Louis Grijp is ook betrokken bij het onderzoek, dat zich richt op de popularisering van literatuur in de achttiende en negentiende eeuw. Welke verhalen en liedteksten werden en worden overgeleverd? En hoe zijn ze verankerd geraakt in onze culturele canon? Grijp werkt zelf overigens ook aan een dergelijke canon: voor een ander project richtte hij de Nederlandse Liederenbank op, een digitale database met liedteksten uit de Middeleeuwen en latere periodes.

  • Titel: Sterke verhalen. Vijf eeuwen vertelcultuur.
  • Auteur: Jeroen Salman
  • ISBN: 978 94 6004 168 6
  • Uitgeverij: 2014, Vantilt