18 mei 2015

Telders International Law Moot Court Competition

Team studenten Rechtsgeleerdheid wint prijs voor beste mondelinge presentatie 2015 van de Telders International Law Moot Court Competition

Dit is het winnende team (studenten van de LLM Public International Law)

Na eerder de nationale kwalificatieronde gewonnen te hebben, mocht de Universiteit Utrecht deelnemen aan de Telders International Law Moot Court Competition, editie 2015. Op 6 en 7 mei verdedigden Catherine Blanchard en Kristine Ŝļujeva de belangen van de applicant Farania, terwijl Vivien Szalai-Krausz en Alice O’Connell het standpunt van respondent Totara naar voren brachten. Alle vier zijn ze studenten van de LLM Public International Law aan de Universiteit Utrecht.

Het geschil tussen beide fictieve landen ging om de rechtmatigheid van een vermeende haaienvinnenjacht. Toen vrijdag in het Vredespaleis te Den Haag de prijzen werden uitgereikt na afloop van de finale, bleek dat het Utrechtse team als derde was geëindigd van de vierentwintig teams die uit heel Europa waren afgereisd om deel te nemen aan de competitie. Catherine en Kristine, het Utrechtse tweetal dat namens Farania de pleitnota geschreven had, kreeg hiervoor de derde prijs. De Utrechtse respondenten, Vivien en Alice, wonnen de prijs voor het beste mondelinge pleidooi. Ook beide individuele prijzen voor mondelinge presentatie gingen naar Utrecht: Vivien Szalai-Krausz won de Best Oralist Award, en Alice O’Connell ging naar huis met de Runner-Up Best Oralist Award. Hiermee pakte Utrecht zowel de eerste als de tweede prijs, en versloeg daarmee alle overige 92 deelnemers.

Het team werd gecoacht door Otto Spijkers (universitair docent internationaal publiekrecht en onderzoeker bij het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law), samen met de promovendi Nelson Coelho en Arron Honniball (verbonden aan het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law en het UNIJURIS Project).