12 september 2014

Te lange teksten? Welkom op de universiteit! Daniel Janssen in De Kennis van Nu

Op middelbare scholen wordt leerlingen geleerd om uitgebreide teksten te schrijven. Maar heeft het schrijven van een lang betoog nog toekomst, nu er zoveel wordt gecommuniceerd via social media? Communicatiewetenschapper dr.Daniel Janssen gaf in het radioprogramma De Kennis van Nu (9 september) antwoord op deze Kettingvraag.

“We zijn in de loop van de tijd juist steeds langere teksten gaan schrijven,” steekt Janssen van wal. “Wat er vroeger met pen en papier of met een typmachine geschreven werd, was beduidend korter dan de teksten die we nu via computers  produceren.” Toegegeven, er vindt veel meer informeel contact plaats via social media, maar de zakelijkere genres van communicatie verlopen toch vooral via langere teksten. Janssen: “Ministers kunnen immers geen beleidsvoorstellen presenteren in 140 tekens.”

Het heeft dus zeker zin om te leren hoe je langere stukken schrijft. Maar zijn de nieuwe generaties studenten niet steeds minder in staat om langere stukken te lezen? “Dat is een waar woord,” stelt Janssen. Hij heeft er zelf geen onderzoek naar gedaan, maar heeft wel sterk de indruk dat studenten toch vooral graag hapklare informatie voorgeschoteld krijgen. “Veel studenten zuchten als ze een tekst moeten lezen die langer is dan 2o pagina’s, ‘en dan ook nog in het Engels, meneer Janssen!’ Ik zeg dan: ‘Welkom op de universiteit!’,” vertelt hij. Omdat je in het hoger onderwijs in aanraking komt met complexere processen en gedachtegangen, heb je nu eenmaal meer woorden – en dus langere teksten – nodig, aldus de communicatiewetenschapper. Het lezen en schrijven van betogen, papers en essays blijft dus een cruciale vaardigheid.