Talkshow: de impact van allergieën
Wat als voedingsmiddelen die je eet en de lucht die je inademt je ziek maken? Voor velen is het de dagelijkse realiteit. Maar tegenwoordig lijkt bijna iedereen wel last te hebben van een allergie. Zijn we met z’n allen steeds allergischer of denken we dat alleen? In de derde aflevering van de talkshow Science and Society, duiken we in oorzaken en gevolgen van en mogelijke oplossingen voor allergieën.
Met deze keer aan tafel:
Ervaringsdeskundige Hanne van Veldhoven. Zij vertelt hoe het is om te leven met een levensbedreigende voedselallergie en wat te doen bij een allergische reactie.
Geert Houben, hoogleraar Voedsel-gerelateerde Risicofactoren voor Allergieën en Ontstekingsziekten. Hij zorgde er samen met collega’s voor dat de waarschuwingen voor allergenen op voedseletiketten worden aangescherpt.
En hoogleraar One Health en Milieu-Epidemiologie, Lidwien Smit. Zij schept duidelijkheid: hebben kinderen die opgroeien op een boerderij nou vaker of juist minder vaak last van allergieën?
Een gesprek over de impact van allergieën op mensenlevens en de maatschappij, over de (on)duidelijkheid van (de regelgeving rondom) informatie op voedseletiketten, en over de complexiteit van en het samenspel tussen mogelijke oorzaken van (omgevings)allergieën.
Over Science & Society
Naarmate maatschappelijke uitdagingen complexer worden, kunnen ze niet vanuit één enkel perspectief worden opgelost. Science and Society is een talkshow geproduceerd door de Universiteit Utrecht, waarin wetenschappers samenkomen met anderen (burgers, politici, vertegenwoordigers van organisaties, etc.) om nieuwe perspectieven te bieden op enkele van de meest urgente kwesties van vandaag.
Bekijk ook de eerste twee afleveringen: