1 juni 2012

Talentbeurs literair vertalen voor vier masterstudenten

Vier studenten van de faculteit Geesteswetenschappen mogen zich sinds afgelopen week ‘de meest talentrijke masterstudenten literair vertalen’ noemen. Heleen Bos (Spaans), Juliëtte Brouwer (Spaans), Vicky Franken (Frans) en Elise Kuip (Engels) wonnen allen een Talentbeurs van het Nederlandse Letterenfonds.

De vier winnaars vielen op door hun goede studieresultaten, gemotiveerde houding en trefzekere vertalingen. De talenten volgen het aanlooptraject van de master Literair Vertalen i.o. zoals dat gevolgd kan worden binnen de master Vertalen van het Departement Moderne Talen.

Individuele begeleiding

De Talentbeurs bestaat uit een geldbedrag van € 3.200 dat kan worden ingezet voor individuele begeleiding van een ervaren professioneel vertaler bij het maken van een substantiële vertaling. De beurs komt in zijn geheel ten goede aan de arbeidsuren (80) van de professional. In de selectiecommissie zitten vertegenwoordigers van de Universiteit Utrecht en het Nederlands Letterenfonds.

Eerdere winnaars

De Talentbeurzen worden dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Vanwege het hoge niveau van de gegadigden heeft het Letterenfonds besloten dit keer vier in plaats van drie Talentbeurzen mogelijk te maken. Eerdere winnaars waren Inge van Balgooij (Engels), Astrid Huisman (Engels), Annemart Pilon (Italiaans), Anne Roetman (Engels), Lisa Thunissen (Spaans) en Roos van de Wardt (Engels). Van sommigen van hen zijn inmiddels vertalingen in boekvorm gepubliceerd.