17 november 2014

Taalwetenschappers in Parool tegen verschraling taalonderwijs

De Universiteit van Amsterdam presenteerde deze week een voorstel voor een nieuw profiel voor de geesteswetenschappen. Het taalonderwijs zou bij deze hervormingen het kind van de rekening worden, stelt een gezelschap van taalwetenschappers van verschillende universiteiten in het Parool

Door bezuinigingen in het onderwijs verdwenen de taal- en cultuurstudies Roemeens, Fins, Hongaars en Portugees al als volwaardige opleidingen uit Nederland. Mocht het plan van de UvA werkelijkheid worden, dan is het volgen van een bachelor in het Zweeds, Noors, Deens, Pools, Tsjechisch, Servisch/Kroatisch, Italiaans en de Nieuwgriekse taal binnenkort ook niet meer mogelijk in ons land. Daarbij leveren schooltalen zoals het Engels, Duits en Russisch in aan specialisatieruimte.

De taalwetenschappers onderstrepen in het Parool het algemene maatschappelijke belang van talenstudies: “Grondige taal- en cultuurexpertise is onmisbaar om alle vormen van kunst en media uit de hele wereld voor iedereen bereikbaar te maken. Kennis van taal en cultuur is bovendien van onschatbare waarde voor ons inzicht in politieke systemen, economieën en cultuurfenomenen.”

Het artikel werd ondertekend door academici van verschillende universiteiten, waaronder prof. dr. Ton Hoenselaars en prof. dr. David Pascoe van Universiteit Utrecht.