Taalwetenschappers doen onderzoek op Lowlands

Mutual Wave Machine
Proefpersonen in de Mutual Wave Machine

Wat is die ‘magische sfeer’ die kan ontstaan tijdens live concerten en festivals? Wat betekent het om ‘op dezelfde golflengte’ te zitten met andere mensen om ons heen? En waarom lijken we met sommige mensen maar niet te kunnen klikken? Taalwetenschappers Suzanne Dikker en Marijn Struiksma doen hier onderzoek naar tijdens het Lowlands festival (21-23 augustus).

Is er een neurobiologische basis voor het gevoel dat je met iemand op dezelfde golflengte zit? Met andere woorden: zitten je hersengolven daadwerkelijk op dezelfde golflengte? Kunnen we dat gevoel ook in kaart brengen en welke factoren beïnvloeden hersensynchroniciteit?

Om dat te achterhalen, gebruiken Dikker en Struiksma in hun onderzoek de zogenoemde Mutual Wave Machine: een interactieve neurofeedback-installatie die samen met kunstenaar Matthias Oostrik is ontwikkeld. In een kleine ruimte met beeld en geluid ervaren steeds twee proefpersonen hoe ze met hun breinactiviteit toenadering of juist afstand tot elkaar kunnen creëren. Als de hersengolven meer synchroon worden, dan worden de deelnemers ondergedompeld in een levendiger beeld en geluid; bij een gebrek aan synchronisatie bevinden zij zich in een donkere, holle capsule.

Daarnaast wordt ook de huidgeleiding (zweten) van de proefpersonen gemeten. De huidgeleiding neemt toe bij het ervaren van emotie. Kun je de kick die het geeft als het klikt met iemand ook terugzien in deze lichamelijke reactie? Met deze maat hopen Dikker en Struiksma aan te kunnen tonen dat je ook lichamelijk met iemand op dezelfde golflengte kunt zitten.

Mutual Wave Machine

Actieve bijdrage van festivalgangers

Het onderzoek dat wordt uitgevoerd op Lowlands is onderdeel van een grootschalig, interdisciplinair internationaal onderzoeksprogramma. Bezoekers van het Lowlands Science-programma kunnen een actieve bijdrage leveren, en tegelijkertijd leren en genieten van menselijke verbondenheid.

De onderzoekers verzamelen op Lowlands neurowetenschappelijke data van een groot aantal deelnemers, onder omstandigheden die natuurlijker zijn dan in een laboratorium. Daarmee wordt o.a. duidelijk of het delen van een emotionele ervaring, zoals een popconcert, een factor is die hersensynchroniciteit beïnvloedt. Bezoek je het festival en wil je meedoen, kom dan langs bij de speciale Lowlands Science tent.

Over de UU-onderzoekers: Suzanne Dikker en Marijn Struiksma

Dr. Suzanne Dikker combineert in haar onderzoek cognitieve neurowetenschap met onderwijs en podiumkunst, om de hersenactiviteit en de menselijke basis van interactie beter te begrijpen. Dikker voert het onderzoek uit in het kader van haar NWO-Veniproject 'On the same wavelength: Does language make our minds oscillate in synchrony?'.

Dr. Marijn Struiksma onderzoekt emotie en de interactie met taal. Zij gebruikt daarvoor een grote variatie aan onderzoekstechnieken zoals hersenonderzoek (EEG), huidgeleidingsonderzoek (EDA) en gedragsexperimenten.

Over de Mutual Wave Machine

De Mutual Wave Machine is ontwikkeld door Suzanne Dikker en kunstenaar Matthias Oostrik, in samenwerking met Peter Burr (kunstenaar) en Diederik Schoorl (ontwerper/constructeur).  

Partners op Lowlands Science

Het onderzoek van Dikker en Struiksma op Lowlands wordt gepresenteerd door de volgende partners:

  • Universiteit Utrecht
  • De Hersenstichting
  • The Max Planck Institute for Empirical Aesthetics
  • TodaysArt
  • The Marina Abramovic Institute

 

Data: Zaterdag 22 augustus en zondag 23 augustus van 10 tot 18 uur

Locatie: Lowlands, Biddinghuizen