SustainaBul Best Practice award voor project Inside Out

De regio Utrecht scoort goed bij de SustainaBul 2020, de ranglijst van duurzame hoger onderwijsinstellingen in Nederland door Studenten van Morgen. De Universiteit Utrecht bemachtigde de zesde plek, de Hogeschool Utrecht (HU) scoorde de vierde plek en het Utrechtse project Inside Out won de SustainaBul Best Practice award. In dit project realiseren Bo-Ex, UU, HU met innovatiepartners de eerste energieleverende hoogbouwflat van Europa, onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute.

Een heiskraan plaatst een raamgevel op een flat
Volgende fase Inside Out: plaatsing eerste gevels bij hoogbouwflat in Utrecht. Foto: Utrecht Sustainability Institute.

Inside Out als best practice

Knap ingediend door de HU, won het project Inside Out de SustainaBul award voor Best Practice voor het verduurzamen van een 10-hoogflat in de Utrechtse wijk Overvecht. Dankzij Inside Out wordt het appartementencomplex aan de Henriëttedreef energieleverend. Het Inside Out renovatiesysteem combineert multifunctionele, modulaire bouwdelen en kan in de toekomst op vergelijkbare hoogbouwflats toegepast worden. Denk hierbij aan een slimme gevel die de woningen verwarmt, van duurzame elektriciteit voorziet en ventileert. De brede samenwerking leidt tot de eerste energieleverende hoogbouwflat in Europa en draagt bij aan de energietransitie.

Brede samenwerking

Inside Out wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Partners zijn Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, woningcorporatie Bo-Ex, Bos Installatiewerken, Alkondor Hengelo, Mex Architects, LomboXnet en Bosch Thermotechniek. Dankzij de samenwerking lukt het om het Inside Out concept te ontwikkelen én in de praktijk toe te passen. De partners plaatsten op 8 juni 2020 de eerste nieuwe gevels, een belangrijke mijlpaal voor het toepassen van Inside Out op de gehele flat.

Logo van het Inside Out Project
Inside Out projectlogo.

Duurzame regio

Met de SustainaBul toetst Studenten van Morgen de dertig grootste hoger onderwijsinstellingen van Nederland op duurzaamheid. Met de vierde en zesde plek voor HU en UU scoort het hoger onderwijs in de regio Utrecht bijzonder goed op duurzaamheid. Dat vertaalt zich onder andere in de vele samenwerkingsprojecten in de regio op het gebied van duurzaamheid, zoals Inside Out.