Succesvolle FCS-vrije campagne van het 3Rs Centre: doe mee met de beweging

Het 3Rs Centre Utrecht (3RCU) voerde een social media campagne (LinkedIn en Twitter) waarin zeven wetenschappelijke argumenten werden gepresenteerd om geen Fetal Calf Serum (FCS) meer te gebruiken voor celkweek. Naast ethische bezwaren kan het gebruik van FCS de kwaliteit en reproduceerbaarheid van experimentele resultaten belemmeren.

Elke week deelden we één argument, samen met een foto die werd gekozen om de aandacht te trekken, het bewustzijn te vergroten en vragen te stellen. Elk bericht eindigde met een link naar de FCS-free database en alle argumenten werden toegevoegd aan onze website. De campagne was een groot succes op LinkedIn, want we kregen veel reacties en reposts.  

Voorlopig wil het 3RCU vooral een facilitator zijn voor jullie, onderzoekers van het Utrecht Science Park. Ben je overtuigd en wil je je aansluiten bij de FCS-vrije beweging, voel je dan uitgenodigd bij de 3RCU Gels & Sera working group. We werken samen met bedrijven en studenten om dierproefvrije alternatieven voor celkweekmedia te testen en te implementeren (neem contact op met Jeffrey Bajramovic:j.j.bajramovic@uu.nl). Wij kunnen je ook ondersteunen bij andere initiatieven, dus neem contact met ons op. 

Alle foto's van de social media posts van de campagne, gegenereerd door een open-source kunstmatige intelligentie (Dall.E.2).