Succesvolle EGPA 2016 Conference zet Utrecht op de kaart

EGPA 2016 Foto Milagro Elstak

Van 24 tot en met 26 augustus 2016 organiseerde het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) samen met het departement Rechtsgeleerdheid de EGPA Conference 2016. Dat is de jaarlijkse conferentie van de European Group of Public Administration (EGPA), de Europese tak van de International Institute of Administrative Sciences (IIAS). Het was voor het eerst dat Utrecht de EGPA-community bijeenbracht. Uit de reacties van deelnemers, sprekers en EGPA-vertegenwoordigers kunnen we opmaken dat de conferentie unaniem als een groot succes wordt gezien. Een recordaantal deelnemers (530) heeft deelgenomen aan de plenaire sessies, panelsessies, en andere onderdelen van de conferentie, en was daar zeer over te spreken.

In totaal waren er 22 panels over onderwerpen als E-Government, prestatiemanagement, lokaal bestuur, de verzorgingsstaat en professionals, de organisatie van rechtspraak, bestuurskunde en het recht, publiek financieel management, EU governance, HRM en public service motivation, en nog veel meer.

Innovatieve conferentie

De sfeervolle openingsceremonie in de Janskerk, de sessies op twee uitstekende locaties in de binnenstad (Janskerkhof en Bijlhouwerstraat) en het diner in het FC Utrecht stadion (na een welkomstwoord vanaf de middenstip) werden zeer goed bezocht en gewaardeerd. Dat gold ook voor de innovatieve onderdelen van deze conferentie. Zo werden er panels georganiseerd met prominente gasten uit de praktijk die met de onderzoekers van gedachten wisselden over veranderstrategieën en de modernisering van het openbaar bestuur. Daarnaast werden in het Louis Hartlooper Complex de zogenaamde ‘EGPA Edge talks’ gehouden: de EGPA-variant van TEDx-presentaties, waarin de deelnemers werden uitgedaagd over de randen van hun discipline heen te kijken. Deze Edge talks hadden onder andere betrekking op wetenschap en publiek, kunst en verantwoording, slimme steden, charisma en de illusie van generatiemanagement.

EGPA 2016 2 Foto Milagro Elstak

‘More conferences in Utrecht please’

Gedurende drie dagen hebben de deelnemers intensief kennis gemaakt met de gastvrije Universiteit Utrecht en de – in alle opzichten – warme stad. Deelnemers aan de conferentie waardeerden de ‘professionaliteit, gastvrijheid en visie’ om een van de voorname betrokkenen te citeren. ‘More conferences in Utrecht please!’ twitterde een andere vooraanstaande Amerikaanse gast. ‘This was the best EGPA conference ever’ zei een andere ervaren participant.
EGPA-conferenties hadden al een goede reputatie en dat is zeker na deze editie het geval. Utrecht en de Universiteit Utrecht stonden eveneens internationaal al goed op de kaart maar EGPA 2016 heeft dat nog eens nadrukkelijk bevestigd.

Foto’s en aftermovie

Bekijk de Foto-impressie en de Aftermovie:

Social media

Meer tweets van de deelnemers zien? Kijk op de Storify pagina over EGPA2016.