22 december 2017

Studiekiezers wereldwijd kunnen deelnemen aan selectiedag Diergeneeskunde

Vlaggen

Studiekiezers die op de selectiedag voor de bacheloropleiding Diergeneeskunde in het buitenland verblijven kunnen dit jaar voor het eerst online deelnemen aan de selectiedag Diergeneeskunde. Afgelopen jaar werden de onderdelen van de selectiedag nog aangeboden in Utrecht Science Park / De Uithof én op Aruba met behulp van twee surveillanten van de faculteit Diergeneeskunde. Dit jaar is het voor studiekiezers over de hele wereld mogelijk om mee te doen.

De Coördinator selectie Diergeneeskunde zegt hierover: ‘Ik heb studiekiezers gesproken in Australië, Turkije en het Caribisch gebied die mee willen doen aan de selectie. Ook geslaagde VWO-scholieren die over de wereld reizen in een tussenjaar en dus niet in Nederland zijn. Al deze kandidaten hebben nu de mogelijkheid om mee te doen.’

Afgelopen jaar vond de opleiding het nog net iets te spannend om de mogelijkheid van online deelname aan te bieden. In dat jaar voerde de opleiding voor het eerst de selectieprocedure uit omdat de centrale loting voor opleidingen met numerus fixus in Nederland landelijk werd afgeschaft.

Hoofd Onderwijs- en Studentenzaken vertelt: ‘We hebben uitgebreid gesproken met de faculteit Geowetenschappen van de UU en de Faculty of Science van de UvA over hun positieve ervaringen met ‘online proctoring’ van selectietoetsen met behulp van het bedrijf ProctorExam. Ook zijn we met de universitaire dienst Educate-IT overeengekomen dat zij de technische begeleiding en juridische advisering van ‘online proctoring’ van de selectietoetsen van de UU voor rekening nemen.’

Vertrouwen in techniek

Uitgangspunt van de selectie is dat er geen onredelijke inspanning van de kandidaten gevraagd mag worden. Tegelijkertijd moet de selectie praktisch, uitvoerbaar en betaalbaar zijn. Online toetsen is aanzienlijk goedkoper dan de selectietoets aanbieden op meerdere locaties.

Coördinator selectie Diergeneeskunde: ‘Ik merk om me heen dat mensen zich soms terughoudend opstellen wanneer het gaat over online toetsen. Meestal gaat het dan over de mogelijkheid van een ‘hack’. Bij de opleiding Diergeneeskunde hebben we al veel ervaring opgedaan met het digitaal afnemen van toetsen in de bachelor en ik heb zelf voldoende vertrouwen in de techniek opgebouwd om de selectie nu via ‘online proctoring’ aan te bieden.’

Webcam

Bij ‘online proctoring’ maakt de kandidaat de toetsen op de computer waarbij de webcam gericht is op het gezicht van de kandidaat. Achter de kandidaat neemt een camera, bijvoorbeeld van een smartphone, de kandidaat ook op. Het scherm wordt apart opgenomen. Voordat de kandidaat aan de toetsen begint filmt hij of zij de hele ruimte en identificeert hij of zij zichzelf. De kandidaat is zelf verantwoordelijk voor alle technische vereisten zoals een stabiele internetverbinding. Van tevoren ontvangt de kandidaat van de opleiding een uitgebreide instructie over online toetsen en de mogelijkheid om een keer te oefenen.

Online deelname aan de selectiedag is uitsluitend mogelijk op de reguliere selectiedag op 17 februari 2018.

Meer informatie over de selectie en de randvoorwaarden bij online deelname aan de selectie staat op https://www.uu.nl/bachelors/diergeneeskunde/selectie of mail naar selectie.dgk@uu.nl.

Nieuwsgierig? Kijk dit filmpje van ProctorExam of ga naar https://proctorexam.com/exam-rules/