Studentenprijzen voor medische nano-technologie en taalles aan vluchtelingen

Prijzen voor Roos Ykema en Maarten Bransen

Tijdens de opening van het academisch jaar heeft aanstaand collegevoorzitter Anton Pijpers de studentenprijzen uitgereikt. Roos Ykema, studente Milieu- Natuurwetenschappen en Rechten aan de Universiteit Utrecht, wint met haar initiatief Taalles Vluchtelingen Utrecht Team de studentenprijs voor Bijzondere Verdiensten. Maarten Bransen, alumnus van de master Chemistry and Physics  won de studentenprijs voor de  beste masterscriptie.

Video: uitreiking van de studentenprijzen tijdens de Opening van het Academisch Jaar.

Beste Masterscriptie

Winnaar van de studentenprijs Maarten Bransen.
Maarten Bransen, winnaar van de studentenprijs Beste Masterscriptie. Foto van Maarten Nauw.

Maarten richtte zich op het verbeteren van de zichtbaarheid van gouden nanostaafjes. Deze zeer kleine staafjes zijn samengesteld uit metalen of uit half-geleidende materialen. De productie daarvan gebeurt via chemische synthese. De nanostaafjes worden onder meer gebruikt bij kankerbehandelingen of bij het toedienen van medicijnen op specifieke plaatsen in het lichaam.

"Met mijn chemische achtergrond merk ik dat er over zaken als quantummechanica en optica nog heel wat te leren valt.”

Maarten toont in zijn scriptie hoe de eigenschappen van de staafjes beheerst kunnen worden, wat nieuwe toepassingen mogelijk maakt. Dit is mogelijk van groot belang voor de behandeling van onder meer kanker. Maartens diepgaande en uitgebreide onderzoek heeft veel indruk gemaakt op de jury. In de laudatio geeft de jury aan dat Maarten zijn doorbraken de basis vormen voor veelbelovende nieuwe medische methoden.

Bijzondere Maatschappelijke Verdiensten

Roos Ykema, winnaar studentenprijs.
Roos Ykema, winnaar van de studentenprijs Bijzondere Maatschappelijke Verdiensten. Foto van Maarten Nauw.

Roos stuurt ruim 50 taalvrijwilligers, bijna allemaal studenten, aan, met wie ze taallessen verzorgt voor vluchtelingen in het Asielzoekerscentrum Kanaleneiland. Zij geven vluchtelingen zo de mogelijkheid om tijdens hun wachttijd op een verblijfsvergunning wegwijs te worden in de Nederlandse taal en cultuur.

“Als mensen bereid zijn om te helpen, is er verder weinig nodig"

De jury spreekt in de laudatio vol bewondering over Roos haar initiatief en geven aan geraakt te zijn door haar bevlogenheid en toewijding. Daarnaast gaf de jury aan dat de taallessen in de toekomst een grote maatschappelijke impact zal blijven hebben.

Meer informatie
Studentenprijzen