Studenten stimuleren ondernemerschap binnen bestaande organisaties

Ondernemerschapsonderwijs uitgelicht

Op elke faculteit van de Universiteit Utrecht kun je terecht voor ondernemerschapsonderwijs. Het zijn cursussen, minoren of opleidingsprogramma’s waarin ondernemendheid wordt gestimuleerd en ondernemende vaardigheden worden aangeleerd. Dit betekent niet dat studenten ‘voor zichzelf moeten beginnen’ - ook werkgevers vragen om deze vaardigheden. Het Centre for Entrepreneurship nam plaats in de collegebanken en volgde een college Intrapreneurship. 

Maandagochtend, een paar minuten over tien. Het is rumoerig in Spinoza 1.06, waar het afsluitende college van de cursus Intrapreneurship plaatsvindt. De cursus is onderdeel van het masterprogramma Business Development & Entrepreneurship aan de Utrecht University School of Economics (U.S.E.). Studenten vertellen in verschillende talen over hun weekend en wensen elkaar succes met hun presentatie. Vandaag presenteren de studenten waar zij in opdracht van bedrijven de afgelopen weken aan gewerkt hebben.

Deadlinewerkers

“Alright, good morning! I’m so happy to see you all!” Docent Coen Rigtering klinkt oprecht blij dat vrijwel alle studenten er zijn. Het college is niet verplicht en valt midden in de tentamenperiode. Studenten hebben nog een paar dagen voordat ze hun afsluitende verslag in moeten leveren en uit de presentaties en gesprekken blijkt dat er nog veel moet gebeuren.

Studentondernemers Lars Molenaar en Cornelis den Hartog
Studentondernemers Cornelis en Lars van myHospi

Het is wellicht typerend voor de hardwerkende BD&E-studenten*, of het is te danken aan hun docent. Rigtering heeft als coördinator van het masterprogramma duidelijk goed contact met de studenten en beloont goed gedrag: voordat de presentaties beginnen gaat een grote zak snoepgoed rond. Stroopwafels, repen Tony’s Chocolonely, zelfs aan glutenvrije opties is gedacht.

*Eerder spraken we met BD&E-studenten Lars Molenaar en Cornelis den Hartog over hun eigen onderneming myHospi.

Intrapreneurship: ondernemerschap binnen organisaties

Hoewel ondernemerschap meestal geassocieerd wordt met startup activiteiten, nieuwe bedrijven en zelfstandige ondernemers, kan ondernemerschap ook plaatsvinden binnen bestaande organisaties: intrapreneurship. Ondernemende medewerkers nemen initiatief voor innovatie en verandering binnen hun eigen organisatie. De laatste jaren zijn zowel de wetenschap als het bedrijfsleven ervan doordrongen dat deze ondernemende houding onder medewerkers essentieel is voor een gezond bedrijf.

Een ondernemende houding onder medewerkers is essentieel voor een gezond bedrijf.

Voor de cursus hebben studenten zelf een bedrijf gezocht om daar in kleine groepen aan een actueel intrapreneurship-vraagstuk te werken. De bedrijven zijn behoorlijk divers: startups, scale-ups, corporates; lokaal, sociaal of internationaal. Van bekende merken als Flixbus, Talpa Network en ABInBev (de grootste brouwerij ter wereld), tot een West-Fries bouwbedrijf, een grote woonwinkel, een zeewierboerderij en een geprivatiseerd farmaciebedrijf. Studenten hebben onderzocht hoe het staat met de ondernemendheid van de werknemers en formuleren adviezen hoe management het ondernemerschap onder de eigen medewerkers kan stimuleren. Er zijn ook groepjes die als externe adviseurs gericht hebben meegedacht over een bepaalde innovatie.

Hoe stimuleer je innovatie, als men eigenlijk gewoon z'n werk moet doen?

De studenten hebben er zichtbaar plezier in om zich vast te bijten in ‘echte’ vraagstukken. “Wie luistert er vaker naar de radio dan naar een streamingdienst als Spotify?” vraagt een presenterende student aan de groep. Twee handen gaan omhoog, waaronder die van docent. “Nou, daar zijn ze bij Talpa – eigenaar van onder andere Radio 538, Sky Radio en Radio Veronica – ook al achter. Zij zullen het personeel moeten meenemen in de verandering van ouderwets radiomaken naar het produceren van audiocontent. Hoe doe je dat? Daar hebben we over meegedacht.”

Het is lastig om te innoveren binnen bestaande structuren.

Een andere organisatie heeft al haar medewerkers op Lean-cursus gestuurd, maar merkt vervolgens dat innovatief gedrag uitblijft. Wat is daarvoor nodig? Eén ding hebben alle groepen met elkaar gemeen: ze hebben ondervonden hoe lastig het is om te innoveren binnen vaste structuren. Een door de studenten geïnterviewde medewerker heeft het treffend verwoord: “Als ik er zelf iets aan heb wil ik me best inspannen voor vernieuwing. Als alleen het bedrijf profiteert, doe ik liever gewoon waarvoor ik betaald word.”

Welke cursus moeten we bezoeken? Laat het ons weten via entrepreneurship@uu.nl