Studenten schrijven Wikipedia-lemma’s over vrouwelijke UU-wetenschappers

In opdracht van het Universiteitsmuseum, en in samenwerking met Wikimedia NL, schreef een groep bachelorstudenten in het kader van de cursus Public History Digitaal onder leiding van docent dr. Marijke Huisman biografische lemma’s over vrouwelijke wetenschappers uit de geschiedenis van de Universiteit Utrecht.

Public History

Public history is samen te vatten als (de studie van) de omgang met het verleden in het publieke domein. Wikipedia is bij uitstek een vorm van public history, want de online encyclopedie bevat een groot aantal lemma’s over historische thema’s en figuren, geschreven door enthousiaste vrijwilligers die gezamenlijk werken aan de ontwikkeling en verspreiding van vrije kennis.

Utrechtse vrouwelijke wetenschappers

De verzameling Wikipedia-artikelen groeit met de dag, maar inhoudelijk vertoont de online encyclopedie opvallende gaten. Zo zijn er relatief weinig lemma’s over historische vrouwen. Die zelfde gender gap speelt een rol in de wetenschaps- en universiteitsgeschiedenis, onder andere omdat vrouwen tot het einde van de negentiende eeuw niet werden toegelaten tot universiteiten. In 1917 benoemde de Universiteit Utrecht evenwel biologe Johanna Westerdijk tot bijzonder hoogleraar. Zij werd daarmee de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland.

In aanloop naar de herdenking in 2017 van Westerdijks benoeming gaf het Universiteitsmuseum studenten van de cursus Public History Digitaal de opdracht om biografische Wikipedia-lemma’s te schrijven over vrouwelijke wetenschappers uit de geschiedenis van de Universiteit Utrecht. Dat resulteerde in een aantal nieuwe online biografische lemma’s.

Nieuwe biografische lemma’s

• In het al bestaande Wikipedia-lemma over Johanna Westerdijk voegde Omar Bugter een paragraaf toe over haar inzet voor vrouwen in de wetenschap.
  • Rosanne Vreugdenhil schreef een biografisch lemma over de fysisch-geografe Jacoba Hol (1886-1964), die in 1945 de eerste gewone vrouwelijke hoogleraar in Nederland werd.
  • Pepijn de Groot schreef over Jans Schuiringa (1887-1975), lector prothetische tandheelkunde aan het Tandheelkundig Instituut in Utrecht.
  • Juliette van Leuven, Maril de Man en Nikki Kraaijenzank schreven een uitgebreid biografisch lemma over de wis- en natuurkundige Caroline Bleeker (1897-1985), naar wie het Bleekergebouw in De Uithof is vernoemd.
Marijke Huisman