4 augustus 2017

Studenten onderzoeken archeologische vondsten in Griekenland dankzij crowdfunding

Sorteren Yana Alma: Op de sorteerfoto zie je van links naar rechts Yana, Faye, Lowie, Amber en Alma
Studenten sorteren het materiaal. Van links naar rechts Yana, Faye, Lowie, Amber en Alma

Een geslaagde crowdfundingscampagne voor een archeologisch veldwerkproject in Thorikos, Griekenland leverde een bedrag van €5.652 op. Met het geld kunnen studenten onder leiding van dr. Floris van den Eijnde (Antieke cultuur) de archeologische vondsten die sinds 2011 werden verzameld voor het onderzoeksproject nader onderzoeken. Wat kunnen al deze scherven ons vertellen over een cruciale periode in de westerse geschiedenis: de Gouden Eeuw van Athene (ca. 500-400 v. Chr.)?

Zilvermijn

De zilvermijnen rondom Thorikos, nabij Athene, leverden een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van Athene. De grote vloot die de Atheners konden bouwen van hun zilverschatten zorgden ervoor dat Athene zich in de vijfde eeuw v.Chr. niet alleen tot eerste democratie, maar ook tot Europa's eerste echte metropool ontwikkelden. Het veldwerk in Thorikos draagt bij aan een beter begrip van deze veelbewogen periode in de Atheense geschiedenis, die vaak als bepalend voor de westerse politieke en culturele geschiedenis wordt gezien.

Nummeren Yana
Yana nummert het materiaal

Scherven sorteren

Dit jaar is de onderzoeksgroep bezig met een materiaalcampagne waarin al het gevonden materiaal van de afgelopen jaren nader wordt onderzocht. Alle diagnostische stukken (bodems, randen, handvaten) waaraan je het soort aardewerk kunt herkennen, worden bewaard en genummerd. Daarna worden de bijzonderste stukken getekend en gefotografeerd.

Poetsen Faye
Faye poetst een scherf

Inspanning in het antieke Griekenland

Op deze foto is te zien hoe student Faye een scherf poetst, iets wat maar zelden voorkomt. Ditmaal was het om een kalklaag te verwijderen om te kijken wat eronder zat.

En ontspanning in het moderne Griekenland

Niet alleen van het antieke, maar ook van het hedendaagse Griekenland krijgen de studenten gelukkig nog iets mee. Zes dagen per week werken de studenten van 08.00 tot 14.30 aan het sorteren, nummeren, poetsen en tekenen van het archeologische materiaal. Daarna wordt er vaak gezwommen of gaat de groep op excursies, bijvoorbeeld naar de site waar het materiaal vandaan komt en het museum. Het geld dat opgehaald werd met de crowdfundingscampagne wordt vooral gebruikt voor de logistieke kosten van de studenten, zoals verblijf in het Technological Cultural Park Lavrion en vervoer ter plaatse.

Meer informatie over het project is te vinden op de website, de facebookpagina of de weblog.

groepsfoto: gemaakt in het antieke theater in Thorikos waar het materiaal vandaan komt, op de heuvel Velatouri.
Groepsfoto gemaakt in het antieke theater in Thorikos, op de heuvel Velatouri.