5 december 2019

Studenten nomineren 33 docenten voor universitaire docentenprijs

Om docenten te stimuleren hun onderwijs continu te verbeteren en ze vervolgens ook daarvoor te waarderen, reikt de Universiteit Utrecht sinds ’94 de zogeheten docentenprijzen uit. Voor beginnende docenten is er de prijs Docenttalent, voor ervaren docenten de Docentenprijs.

Dit jaar konden de docenten tot 29 november worden voorgedragen door de studievereniging van hun opleiding. Er zijn 20 docenten voorgedragen voor de Docentenprijs en 13 docenten voor de prijs Docenttalent. De voordrachten worden samengesteld door de studenten van de studievereniging. Zij schrijven een gemotiveerde aanbeveling over de docent die zij voordragen. Daarnaast schrijft de voorgedragen docent een onderwijsvisie en levert een CV aan. Tot slot worden twee collega’s gevraagd een aanbevelingsbrief te schrijven.

De winnaars van 2019: Marij Swinkels (Docenttalent) en Niels Bovenschen (Docent van het Jaar)

Vorig jaar won Niels Bovenschen de Docentenprijs en Marij Swinkels de prijs Docenttalent uit een totaal van 37 voorgedragen docenten.

De voordrachten worden de komende weken gelezen door de jury van de docentenprijzen. Zij nomineren medio januari voor beide prijzen enkele docenten en kiezen vervolgens per categorie één winnaar. De jury staat onder voorzitterschap van prof.dr. Ruud Schotting. Eerder reflecteerde hij in een artikel op DUB op de werkwijze van de jury. Naast de voorzitter bestaat de jury uit docenten van alle faculteiten en de twee studenten die vorig jaar de winnende voordracht hebben geschreven.

Eind januari worden de nominaties bekendgemaakt, tijdens de Onderwijsparade op donderdag 5 maart 2020 worden de winnaars gepresenteerd en tijdens de Dies Natalis op donderdag 26 maart 2020 worden de prijzen uitgereikt. Ben je ook zo benieuwd wie dit jaar de felbegeerde prijzen zullen ontvangen? Kom naar de Onderwijsparade of houd intranet die dag goed in de gaten.