23 december 2016

Studenten Film- en Televisiewetenschap nemen deel aan European University Film Awards

Beeld uit 'Fire at Sea'
Fragment uit 'Fire at Sea'

Een groep studenten van de master Film- en Televisiewetenschap in Utrecht bekeek de afgelopen maand Europese films die zijn geselecteerd voor de universiteitsprijs van de European University Film Award. Deze prijs wordt door studenten van verschillende Europese universiteiten toegekend aan de film die zij als best beoordelen. De geselecteerde films zijn: Toni Erdmann, Fire at Sea, Graduation, I, Daniel Blake en The Happiest Day in the Life of Olli Mäki.

Samen met onder andere universiteiten van Praag, Udinese, Lissabon, Istanbul en Liverpool, werd op 7 december in Hamburg bepaald welke film in de prijzen valt. Elk van de 13 deelnemende universiteiten stuurde één student als afgevaardigde naar de Duitse havenstad, om in een gezamenlijk debat tot een eindoordeel te komen. Namens de Universiteit Utrecht was dat Jasper Keijzer. “Ik ben heel erg benieuwd hoe deze interessante films in andere landen zijn geïnterpreteerd en ik kan niet wachten om lekker in discussie te gaan met de andere afgevaardigden. Ook tijdens de debatten bij de screening van de films waren meningen vaak verdeeld, werden standpunten fel verdedigd en argumenten scherp aangesneden. Wanneer iedereen bereid is om de argumenten van de ander serieus af te wegen en hier inhoudelijk op in te gaan ontstaan er echt prachtige en genuanceerde discussies."

Maatschappelijke relevantie

De Utrechtse studenten hebben bij het beoordelen van de films, onder leiding van filmdocent Laura Copier, vooral gelet op de maatschappelijke relevantie van thema’s die aan bod komen, de filmstijl en de manier waarop deze elementen met elkaar samenkomen. Het kijken van films met zo’n kritische blik was volgens studente Sophie Robat niet alleen leuk, maar ook leerzaam: “Door samen over de films te praten kom je tot nieuwe inzichten, wat de filmervaring en de manier waarop je erover nadenkt weer verrijkt. Tijdens het nabespreken kom je erachter dat een film die je in eerste instantie niet per se leuk of goed vond, wel heel interessant kan zijn.”

De winnaar

De studenten moesten tot een gezamenlijke top drie komen, die Jasper namens de universiteit Utrecht toe zal lichten in Hamburg. De film Fire at Sea, van regisseur Gianfranco Rosi, werd door de Utrechtse studenten na een lang en stevig debat op nummer één gezet, gevold door de films Graduation en I, Daniel Blake. “De manier waarop het thema bootvluchtelingen in de film Fire at Sea aan bod komt, vonden wij in een buitengewoon sterke vorm gegoten”, besluit Jasper.

In Hamburg kiezen de 13 studenten uiteindelijk voor I, Daniel Blake als winnaar van de European University Film Award EUFA 2016.