Stress bij katten - laat de kat kiezen
Me and My Cat
Katten zijn stressgevoelige dieren. Misschien wel meer dan je denkt, omdat ze het vaak zo goed weten te verbergen. Stress tast een kat echt aan in zijn welzijn, met alle gevolgen van dien voor onder andere zijn gedrag en gezondheid. Claudia Vinke, Gedragsbioloog en universitair docent bij de Gedragskliniek voor Dieren van de faculteit Diergeneeskunde, vertelt welke oorzaken voor stress zij het meeste ziet bij de katten die zij op het spreekuur krijgt.
Claudia vertelt: "Stress heb je als je de controle dreigt te verliezen in een situatie. Dat betekent niet dat stress altijd negatief is; acute stress is zelfs zeer functioneel. Je bent actiebereid om te ontsnappen en dat vergroot je overlevingskansen. Maar wat als je actiebereidheid geen verandering geeft? Als de situatie stressvol blijft? We spreken dan van een chronische stresssituatie, en die kan leiden tot problemen.
Bij de Gedragskliniek kijken we met een multidisciplinair team aandachtig naar elke kat met een gedragsprobleem die we binnenkrijgen. Stress blijkt bij katten vaak een van de primaire oorzaken van het ontstaan van gedragsproblemen. We maken een plan op maat voor het wegnemen van de stress en het normaliseren van het gedrag.
Eventueel combineren we dit met medicatie om de stress tijdelijk te onderdrukken. Dat kunnen we hier omdat we de meest up-to-date wetenschappelijke kennis en expertise hebben over dit soort onderwerpen, mede door eigen onderzoek."
Gaat het bij jou thuis dus niet goed met je samenlevende katten? Maak dan vooral een afspraak bij de Gedragskliniek.
Het volledige artikel is verschenen in Me and My Cat, april 2016