Stop met het aanpassen van meisjes—pas het systeem aan

We hebben vooruitgang geboekt in het aanmoedigen van meisjes om hun talenten te volgen in plaats van vast te houden aan verouderde stereotypes. Maar de meeste inspanningen richten zich op het veranderen van meisjes—hen vertellen dat ze zelfverzekerder moeten zijn, harder moeten werken. Wat gebeurt er echter met de wereld waartegen ze moeten opboksen? Daaraan werken we in het RE-WIRING project.
Meisjes kiezen hun carrière niet in een vacuüm. Hun omgeving stuurt hen onbewust richting bepaalde keuzes—leraren die genderstereotypen volgen, ouders die twijfelen om tech of engineering aan te raden, en schoolboeken die nog steeds brandweermannen en verpleegsters tonen.
Zelfs wanneer meisjes doorbreken in door mannen gedomineerde sectoren, komen ze in werelden terecht die doordrenkt zijn van een masculiene cultuur en seksisme. Ze hebben minder rolmodellen, verdienen minder, en ervaren netwerken die hen uitsluiten en microagressies die hen laten voelen dat ze er niet thuishoren.
De boodschap is duidelijk: meisjes hoeven niet te veranderen—het systeem wel. Hen vragen om harder te werken in een oneerlijke wereld is geen empowerment, maar een onrechtvaardige last. In plaats van meisjes te belasten, moeten we de barrières voor hen afbreken. Daarvoor strijden we in het RE-WIRING project.
RE-WIRING project
Het RE-WIRING project is geïnitieerd en geleid door prof. mr. Linda Senden, Susan Andriessen en Franka van Hoof. Het onderzoek over de-biasing education is verricht door Colette van Laar, Alexandra Lux, (beiden van de KU Leuven) Ruth van Veelen (TNO) en Jenny Veldman (Universiteit Utrecht). Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie en probeert door middel van transformatief onderzoek instellingen te herbedraden om genderongelijkheden te voorkomen en terug te draaien, veranderingsprocessen te katalyseren en diverse belanghebbenden actief bij het onderzoeksproces te betrekken. Deze aanpak genereert maatschappelijk robuuste kennis die nodig is voor duurzame transities naar een meer inclusieve en gelijkwaardige samenleving.