22 november 2018

Stijging van burgerinitiatieven in België

© iStockphoto.com

Op 16 november 2018 publiceerde De Standaard een artikel op basis van onderzoek van prof. dr. Tine De Moor (Economische en Sociale geschiedenis). Hieruit blijkt dat de Belgische bevolking steeds meer burgercollectieven opricht. 

Het gaat hierbij om duurzame organisaties, met een structureel resultaat op lange termijn, opgericht door burgers. Zij produceren zelf goederen of diensten, met name op het gebied van voeding, landbouw en energie. Denk bijvoorbeeld aan buurtbewoners die samen een windmolen plaatsen. Hierdoor zijn zij voor hun stroomvoorziening niet meer afhankelijk van grote leveranciers. In 2015 en 2016 werden in België maar liefst 249 burgercollectieven opgericht, aldus De Moor. 

Samenwerking 

De toename van het aantal burgercollectieven is duidelijk zichtbaar sinds de economische crisis. Door de crisis begonnen burgers hun vertrouwen in traditionele instanties te verliezen. Als verschillende collectieven samen zouden gaan werken, kunnen ze grote veranderingen teweegbrengen. Ook samenwerking met de traditionele instanties zou een positief effect kunnen hebben op de resultaten die de burgercollectieven boeken. 

Tine De Moor 

Prof. dr. Tine De Moor. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Tine De Moor. Foto: Ed van Rijswijk

Tine De Moor is historicus en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.