24 maart 2017

Sterre Leufkens in radioprogramma's Wekker-Wakker! en De Taalstaat

Onlangs publiceerden bloggers en taalwetenschappers dr. Sterre Leufkens (Nederlandse taal en cultuur) en Marten van der Meulen (samen Milfje Meulskens) het boek Opzienbarende ontdekkingen over taal. Naar aanleiding daarvan waren de auteurs te gast bij De Taalstaat op NPO Radio 1 (18 maart) en Wekker-Wakker! op NPO Radio 5 (24 maart) om de meest opzienbarende ontdekkingen uit het boek te bespreken.

Idealisme en enthousiasme

Wist u bijvoorbeeld dat in een vochtig klimaat de taal zich anders ontwikkelt dan in grote gebieden? Dat vrouwen voorop lopen bij taalveranderingen? Of dat het woord 'baas' is overgenomen door maar liefst 57 andere talen? Dit is nog maar het topje van de ijsberg aan opzienbarende taalontdekkingen die de taalwetenschappers beschrijven in hun boek. Op de vraag waarom ze het boek hebben geschreven, antwoordt Leufkens overtuigd: "uit idealisme en enthousiasme". De twee willen graag aan alle taalliefhebbers die Nederland rijk is overbrengen wat voor interessant taalwetenschappelijk onderzoek er allemaal gedaan wordt.

'Huh?' is universeel

Nog zo'n interessante vondst: als er iets misgaat in communicatie gebruikt iedereen ter wereld dezelfde strategieën om die fout te herstellen. "Een van die strategieën is om gewoon te zeggen: huh?", vertelt Leufkens. In andere talen klinkt het woord ook nog eens ongeveer hetzelfde als in het Nederlands. Ook legt ze uit waarom pasgeboren Nederlandse baby's anders huilen dan Franse: dat komt door de intonatie van de moeder die ze als foetus in de buik al horen.

Dr. Sterre Leufkens
Dr. Sterre Leufkens

Nieuwsgierig naar waarom je iemand die je voor de trein probeert te duwen het beste in zijn moedertaal kunt aanspreken, waarom apen niet kunnen liegen en wat de voordelen van meertaligheid zijn? Luister de fragmenten terug of lees het boek voor meer opzienbarende taalontdekkingen.