27 maart 2015

Nederlands eerste leerstoel Sociaal Ondernemerschap aan de Universiteit Utrecht

Sterke samenwerking Universiteit Utrecht met partners op het gebied van sociaal ondernemerschap

Groep mensen in overleg

Nederlands eerste leerstoel Sociaal Ondernemerschap komt aan de Universiteit Utrecht. Deze stap past geheel in de ambitie van de universiteit om samen met ondernemers, organisaties, studenten en alumni maatschappelijke vraagstukken aan te pakken en impact te hebben op de samenleving.

De Universiteit Utrecht ontwikkelt een belangrijk expertisecentrum voor sociaal ondernemerschap door ondernemers nauw te betrekken bij onderwijs en onderzoek. Mede op initiatief van Tony’s Chocolonely en met steun van verschillende partners wordt deze leerstoel mogelijk gemaakt. Henk Jan Beltman, chief chocolate officer van Tony’s Chocolonely: “We hebben samen met de Universiteit Utrecht het initiatief voor deze leerstoel genomen. Het is een belangrijke stap op onze routekaart naar 100% slaafvrije chocolade. Daarmee bedoelen we niet alleen de onze, maar alle chocolade. Wij zien het als onze missie en onze verantwoordelijkheid om alle chocoladebedrijven te inspireren.” Met de leerstoel wordt ook sociaal ondernemerschap in andere waardeketens onderzocht.

Naast het instellen van een leerstoel is de Universiteit Utrecht op vele andere vlakken actief op het terrein van sociaal ondernemerschap. Zo bestaat er sinds dit academische jaar een minor sociaal ondernemerschap voor bachelor studenten en zal de universiteit in samenwerking met Grameen Creative Lab het European Social Business Forum in april 2016 organiseren, onder bezielende leiding van Nobelprijs voor de Vrede-winnaar prof. Muhammad Yunus.

De leerstoel en het forum zijn een logisch vervolg op de stevige basis die in Utrecht reeds is gelegd. Bijna twee jaar geleden is het Utrecht University Social Entrepreneurship Initiative (SEI) opgericht in nauwe samenwerking met Van Doorne Advocaten, Notarissen en Fiscalisten. Daarna is samen met de partners -Van Doorne, Tony’s Chocolonely, ABN AMRO en Social Enterprise NL - verder gebouwd aan het expertisecentrum.

Prof. dr. Janneke Plantenga, hoofd van Utrecht University School of Economics is verheugd met de ontwikkelingen. “Deze samenwerking sluit aan bij de ambities van de Utrecht University School of Economics en de groeiende interesse van studenten om bij te kunnen dragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen, door middel van ondernemerschap. Dit vereist een ontwikkeling van academische kennis vanuit een real-world perspective.”

Voor meer informatie:

Bas Schreiner, b.schreiner@uu.nl, tel. 030 253 8356