30 april 2018

Moleculair plantenbioloog is één van de 25 genomineerden

Stem op UU-wetenschapstalent Kasper van Gelderen!

Moleculair plantenbioloog Kasper van Gelderen van de Universiteit Utrecht is één van de 25 genomineerden voor de verkiezing van het Nederlands/Vlaamse Wetenschapstalent 2018. De vijf kandidaten die het beste beoordeeld worden door de vakjury én op wie in deze ronde het meeste stemmen worden uitgebracht, gaan door naar de finale op 31 mei in Tivoli Vredenburg.

Dus stem nu (en uiterlijk 6 mei) op Kasper van Gelderen!

Meer horen over het onderzoek van Kasper van Gelderen? Vroege Vogels maakte een leuke reportage naar aanleiding van een Nachtcollege dat hij gaf in de Hortus Amsterdam.

Effecten van licht en schaduw

Van Gelderen onderzoekt op moleculair niveau de effecten van licht en schaduw op de groei van planten. Dat levert interessante aanknopingspunten om landbouwopbrengsten te verhogen. “Planten kunnen niet bewegen als ze last krijgen van hun buren. Daarom zijn planten meesters in het aanpassen van hun groei aan hun omgeving”, licht Van Gelderen toe. “De aanpassing aan de lichtinval het belangrijkste, want die is essentieel voor hun groei. Planten strijden dus voortdurend om het zonnigste plekje.”

Fascinerend

“Wat ik fascinerend vind aan mijn onderzoek zijn de verschillende niveaus waarop ik werk. Van bijvoorbeeld licht dat reflecteert van buurplanten, naar een signaal dat door de plant heengaat, naar moleculen in de cel van de plant”, vertelt Van Gelderen. “Hoe beter wij begrijpen hoe planten de wereld waarnemen, des te beter wij snappen hoe zij reageren op veranderingen in hun omgeving. Bovendien zijn de onderzoeksresultaten toepasbaar. De klimaatverandering beïnvloedt de omstandigheden waaronder planten groeien en tegelijkertijd moeten we steeds meer monden voeden. Inzichten uit ons onderzoek kunnen helpen gewassen te selecteren die ook goed groeien als ze dicht op elkaar staan.”

Kasper is een superenthousiast, veelbelovend talent in de plantenbiologie. Hij is pas kort geleden gepromoveerd en heeft nu al verschillende belangrijke nieuwe ontdekkingen gedaan. Kasper is daarnaast ook nog eens in staat om zijn werk aan een breed publiek uit te leggen.
prof.dr. Ronald Pierik

Licht remt wortelgroei

Van Gelderen ontdekte recent samen met collega’s van de groep van Prof. Ronald Pierik (Plant Photobiology and Plant Ecophysiology) dat gereflecteerd licht van buurplanten de wortelgroei remt (zie afbeelding onder). Dit blijkt het werk van een klein eiwit, dat zich van een nieuwe scheut aan de plant weet te verplaatsen naar de wortel. De energie die de plant bespaart door de rem op de wortelgroei, maakt extra groei van stengels en bladeren mogelijk zodat meer licht kan worden opgevangen. Verder blijkt uit dit onderzoek onder meer dat dicht bij elkaar geplaatste planten met kleinere wortelstelsels minder goed water en meststoffen opnemen. Bekijk het artikel en een korte samenvatting.

Effect van gereflecteerd licht op de wortelgroei en de nieuwe scheuten
Voor twee soorten planten het effect van gereflecteerd licht op de wortelgroei en de ontwikkeling van de nieuwe scheuten

Wetenschapstalent 2018

De verkiezing van Wetenschapstalent 2018 wordt georganiseerd door New Scientist in samenwerking met het Rathenau Instituut. Op 31 mei zullen de vijf finalisten in TivoliVredenburg met een presentatie om de titel strijden. Daarnaast geven stamcelpionier Hans Clevers, astronoom Vincent Icke en verouderingsexpert Andrea Maier een college over de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied. Kijk hier voor meer info en tickets.

Stem nu (en uiterlijk 6 mei) op Kasper van Gelderen!